9 Mayıs'taki Erdoğan - Biden görüşmesi ertelendi - Haber Jet

9 Mayıs’taki Erdoğan – Biden görüşmesi ertelendi

9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da gerçekleşmesi planlanan Erdoğan - Biden görüşmesi ertelendi mi, neden ertelendi ve yeni görüşme ne zaman olacak sorularının cevapları araştırılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve  ABD Başkanı Joe Biden ile 9 Mayıs tarihinde planlanan görüşmesi ertelendi. Erteleme nedenleri ve yeni görüşmenin detayları araştırılıyor.

26 Nisan Cuma günü yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile 9 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yapılması planlanan görüşmenin, Erdoğan’ın programındaki değişiklik nedeniyle iptal edildiği söylendi.

Yeni tarihin yakında belirleneceğini belirtilen açıklamanın ardından gözler ABD’ye çevrildi.

Beyaz Saray sözcüsü, 9 Mayıs tarihine ilişkin açıklama yapmamakla beraber, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılıklı olarak uygun bir zamanda Beyaz Saray’da ağırlamayı beklediklerini açıkladı. 9 Mayıs'taki Erdoğan - Biden görüşmesi ertelendi 2

Gerekçe olarak karşılıklı programların uyumlu olmaması nedeniyle herhangi bir ziyaretin gerçekleşmediği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ziyareti resmi olarak duyurulmamıştı ancak Reuters’ta yer alan habere göre ABD’li bir yetkilinin Mart ayının sonlarında Reuters’a yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Washington ziyareti sonrası Beyaz Saray’ın Biden ile Erdoğan arasında görüşme teklifinde bulunduğu ve Ankara’nın 9 Mayıs’ta olmak üzere görüşmeyi kabul ettiğini söyledi.

Eğer gerçekleşseydi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılında Trump ile yaptığı görüşmeden sonra Washington’da yaptığı ilk ikili ziyaret olacaktı.

İki lider daha önce birkaç kez uluslararası zirvelerde ve telefonda görüştü.

ABD ile Türkiye arasındaki gerilim, İsveç’in NATO üyelik hedefinin onaylanmasıyla yumuşasa da İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar, Suriye İç Savaşı ve Rusya nedeniyle gerilimleri sürüyor.9 Mayıs'taki Erdoğan - Biden görüşmesi ertelendi 3

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta sonu Hamas lideri İsmail Haniyeh ile İstanbul’da bir araya geldi. Ardından bu hafta komşu ülke Irak’ı ziyaret etti.

Geçtiğimiz Mart ayında Washington’da görüşmelerini sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD mevkidaşı Antony Blinken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan hem de kongre üyeleriyle görüşmüştü.

Görüşme detaylarında ABD’nin YPG/PKK desteği ve FETÖ ile ilgili gereken adımları atması, bölgesel konularda ve ikili ilişkilerde gerekli konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını, Gazze konusu ağırlıklı gündem maddeleri arasında yer almıştı.

Son DakikaPolitika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir