Türkiye-Yunanistan sınırına yeni köprü yapılacak! Sınır kapıları arasındaki geçişleri hızlandıracak proje için düğmeye basıldı - Haber Jet

Türkiye-Yunanistan sınırına yeni köprü yapılacak! Sınır kapıları arasındaki geçişleri hızlandıracak proje için düğmeye basıldı

Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine bağlayacak ve Meriç Nehri üzerine inşa edilecek yeni bir köprü için bu yıl içerisinde start verilecek. İki ülkenin sınır bölgelerinde ekonomik ve sosyal etkileşimi önemli ölçüde artırması öngörülen projenin merak edilen detaylarını derledik…

Türkiye ile Yunanistan arasına ikinci köprü ne zaman açılacak? sorusunun yanıtı araştırılan konular arasındaydı. 1958 yılında yapılan Meriç Nehri üzerinden geçişin sağlandığı köprünün ardından Türkiye ve Yunanistan sınır kapıları arasındaki yeni köprünün inşasına bu yıl başlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunmuştu. Proje, bu ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi sırasında gündemdeki başlıklarından biriydi.

İki ülke arasındaki yeni köprü projesi hakkında detaylar netleşmeye başladı. Türkiye’deki İpsala ile Yunanistan’ın Kipi sınır kapıları arasına Meriç Nehri üzerine yapılacak köprü ortak inşa edilecek.  2024 yılı içerisinde inşasına başlanacak köprünün sınır kapıları arasındaki geçişleri yolcu ve yük taşımacılığını hızlandırması amaçlanıyor.

İpsala ile Kipi sınır kapılarını birbirine bağlayacak bu stratejik köprünün proje çalışmalarında sona gelindi. Ortak inşa edilecek köprünün Türkiye tarafındaki kısmı Karayolları Genel Müdürlüğü, Yunanistan’daki kısmı ise Yunan hükümetince inşa edilecek.

Türkiye-Yunanistan sınırına yeni köprü yapılacak! Sınır kapıları arasındaki geçişleri hızlandıracak proje için düğmeye basıldı 2

TÜRKİYE -YUNANİSTAN SINIRI YENİ KÖPRÜSÜ

İki ülke arasındaki iş birliği ile inşa edilecek yeni köprünün, ana uzunluğu 811 metre, nehir üzerindeki kısmı ise 344 metre uzunluğunda olacak. Uzun yıllardır Türkiye ve Yunanistan’ın ortak gündeminde olan köprünün çift gidiş geliş şeklinde 4 şerit olarak inşa edilecek köprüde acil yardım yolu ve kaldırımlar da bulunacak.

Türkiye ile Yunanistan 2004 yılında sınır kapıları arasında ikinci bir köprü yapmaya karar vermiş 10 yıl sonra ise iki ülke arasında köprünün yeri ve konumunun belirlendiği bir protokol imzalanmıştı.

İPSALA SINIR KAPISI NEREDE?

İpsala Sınır Kapısı, Edirne’nin İpsala ilçesinde yer alan Türkiye -Yunanistan arasındaki kara yolu gümrük/sınır kapısıdır.

İpsala Sınır Kapısı Yunanistan hudut sınırında, Yunanistan’ın Kipi gümrüğü karşısında bulunmaktadır. Yunanistan ile Türkiye arasında hem yolcu hem de ticari araç giriş çıkış işlemlerinin aynı anda yapıldığı tek gümrük kapısıdır. Dört gruplu bir vardiya sistemi ile 24 saat hizmet vermektedir.

E-25 kara yolu ile Yunanistan ile Türkiye’yi birbirine bağlayan İpsala Köprüsü’nün bitişiğindeki 11,000 m² alan üzerine 1956 yılında inşa edilmeye başlanmış, 10 Temmuz 1961 tarihinde hizmete girmiştir.

İpsala, Edirne’nin Kapıkule’nden sonra ikinci büyük sınır kapısı ve gümrüğüdür. Güney Avrupa’da çalışan Türk vatandaşlarının tercih ettiği İpsala Sınır Kapısı, tır taşımacılığında da önemli bir paya sahiptir.

İpsala Gümrüğü 2002 yılı Eylül ayında 105,000 m² alan üzerine kurulu yeni tesis alanına taşınmıştır. 5 giriş ve 5 çıkışı olan ve Yap-İşlet-Devret modeliyle 5,5 ayda inşa edilen ve yaklaşık 5 Milyon dolara mâl olan yeni İpsala Gümrüğü, Türkiye’nin modern sınır kapılarından birisidir.

KİPİ SINIR KAPISI NEREDE?

Kipi, Yunanistan’ın Evros ilinin Ferecik ilçesinin kuzeyinde bulunan ve Türkiye ile olan sınır kapısına ve birbirine bağlayan otobana ev sahipliği yapan kasaba. Türk tarafında İpsala bulunmaktadır. Kipoi Osmanlı zamanından bu yana “Bahçeköy” veya “Alibeyçiftliği” olarak da bilinmektedir. Kipoi, Meriç nehrinin sağ bölgesinde Yunan -Türk sınırında konumlanmıştır.

Kipoi’nin Yunan bölgesinin devamında E90 Yunan otoyolu A2 ile devam ederken, Türk tarafında D110 ile bağlantı sağlamaktadır.

Türkiye-Yunanistan sınırına yeni köprü yapılacak! Sınır kapıları arasındaki geçişleri hızlandıracak proje için düğmeye basıldı 3

1958 TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIR KAPISI ARASINDAKİ İLK KÖPRÜ

Türkiye-Yunanistan sınır kapısı arasındaki mevcut köprü, artan trafik nedeniyle yetersiz kalması dışında iki TIR aynı anda köprüden geçemediği için özellikle lojistik firmaları zaman kaybı yaşıyor. İpsala ve Kipi sınır kapıları arasında bulunan 1958 yılı yapımı köprüde artan taşıt trafiği nedeniyle ulaşım aksamaları yaşanıyor.

Bu nedenler sonrası Türkiye ile Yunanistan sınır kapıları arasında ikinci bir köprü yapmaya karar verdi.

GündemEditörün SeçtikleriSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir