Asgari ücret 21 bin 320 TL olacak! Ankara kulisleri bu iddia ile çalkalanıyor - Haber Jet

Asgari ücret 21 bin 320 TL olacak! Ankara kulisleri bu iddia ile çalkalanıyor

2023 Aralık ayında yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nda 2024 yılı için asgari ücretin 17 bin 2 TL olmasına karar verilmişti. Her ne kadar Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağı ifade edilse de Ankara kulislerinde asgari ücretin Temmuz ayında 21 bin lira seviyelerine çıkarılacağı iddia ediliyor.

17 bin TL olan asgari ücret, açıklandığı günden bu yana enflasyonda hedeflenen düşüşün yakalanamaması nedeniyle her geçen gün erimeye devam ediyor. İddiaya göre, hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücrete Temmuz’da zam yapılması gündemde.

ASGARİ ÜCRET 21 BİN TL Mİ OLACAK?

Son aylarda yaşanan enflasyon artışı, asgari ücretin reel değerini düşürerek vatandaşların satın alma gücünü olumsuz etkiledi.

Enflasyondaki yüksek oranlar, vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde düşürmeye devam ediyor. Asgari ücret artışı, başlangıçta çalışanların gelirlerini artırsa da hızlı enflasyon bu artışın getirdiği faydaları kısa sürede yok ediyor. Yani nominal ücretler artarken, reel ücretler (enflasyon etkisi dikkate alındığında) aynı oranda artmamakta, hatta düşmektedir.

Ocak 2024’te yapılan %49’luk asgari ücret artışı, çalışanların geçimlerini kolaylaştırmayı hedeflese de bu artış enflasyonist baskıları daha da körükledi. Ocak 2024’te %64,86 olan yıllık enflasyon oranı, Nisan 2024’te %69,80’e yükseldi​.

TÜİK verilerine göre son 4 aylık enflasyon oranları şu şekildedir:

TÜFE (Yıllık % Değişim) TÜFE (Aylık % Değişim)
Nisan – 2024 69.80 3.18
Mart – 2024 68.50 3.16
Şubat – 2024 67.07 4.53
Ocak – 2024 64.86 6.70

Tüm bu gelişmelerin ardından Ankara kulislerinde bir iddia konuşulmaya başladı. İddiaya göre Temmuz’da asgari ücrete 4 bin 318 TL zam yapılacağı ve 21 bin 320 TL’ye çıkarılacağı ifade ediliyor.

TEMMUZ’DA ASGARİ ÜCRETE ZAM VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılı için asgari ücretin Ocak ayında belirlenen 17 bin 2 TL olarak sabit kalacağını ve yıl içerisinde başka bir artışın gündemde olmadığını belirtmişti. Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına göre, Temmuz ayında asgari ücrette bir artış beklenmiyordu.

Asgari ücrete Temmuz'da zam var mı?

Enflasyon karşısında asgari ücretin değer kaybetmesi ve alım gücünün düşmesi nedeniyle Ankara kulislerinde Temmuz ayında asgari ücretin 21 bin 320 TL’ye çıkarılacağı yönünde iddialar çalkalanıyor.

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Hükümet tarafından son yapılan açıklamalara göre Temmuz’da zam yapılmayacağı ifade ediliyor. Ancak iddialar da asgari ücrete Temmuz’da zam yapılabileceği yönünde.

Asgari ücrete zam haberleri ile ilgili son dakika gelişmelerini haberjet.com’dan takip edebilirsiniz.

EkonomiGündemSon Dakika

Asgari ücret 21 bin 320 TL olacak! Ankara kulisleri bu iddia ile çalkalanıyor” haberine 1 yorum yapıldı.

  • gülizar gülizar

    ya 21 bin nee bi markete girsen haftalık alışverişte 5 binden aşağı çıkamıyorsun

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir