Güneş altında çalışanlar risk altında! Uzmanlar göz eti olarak bilinen hastalığa karşı uyardı - Haber Jet

Güneş altında çalışanlar risk altında! Uzmanlar göz eti olarak bilinen hastalığa karşı uyardı

Yaz aylarının yaklaşması ile daha çok maruz kalacağımız güneş ışınları göz sağlığımız açısından bazı riskler oluşturabiliyor. Uzmanlar halk arasında göz eti olarak bilinen Pterjium hastalığının güneşe daha fazla maruz kalan kişilerde görüldüğünü söyleyerek uyarıda bulundu. Güneş ışınlarının etkisiyle oluşan hastalık Pterjium, göz eti büyümesi nedir araştırılmaya başlandı. İşte göz eti belirtileri, alınabilecek önlemler ve tedavi detayları...

Yaz mevsimine sayılı günler kala güneş yüzünü göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının artması ve güneşin kendini hissettirmesi ile birlikte güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı alınacak bir dizi önlemi beraberinde getiriyor.

Uzmanlar güneş ışınlarının vücudumuza olan etkilerine karşı uyarı üzerine uyarıda bulunuyor. Güneş ışınları sadece cildimizi değil göz sağlığımızı da büyük ölçüde etkiliyor. Uzman doktorlar güneşin gözler üzerindeki etkilerine karşı güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yaparken göz hastalıklarına karşı uyarılarını yineliyorlar.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Semih Çakmak, Göz eti olarak bilinen Pterjium hastalığının güneşe fazla maruz olma durumlarında daha fazla görüldüğünü ifade etti. Ayrıca göz eti  yani  Pterjium’un daha çok güneş altında çalışan kişilerde sık görüldüğüne dikkat çekti.

Güneş Altında çalışanlar Risk Altında! Uzmanlar Göz Eti Olarak Bilinen Hastalığa Karşı Uyardı

Bu durumda mesleği gereği dışarıda uzun süreli zaman geçirerek güneşin ultraviyole ışınlarına uzun maruz kalanlarda göz etine dair bir risk artışından bahsedebiliriz.

Güneş ışınlarına uzun süreli etkisine ek olarak kum, toz ve rüzgar gibi doğal etkenlerle de göz eti olan bireylerin şikayetleri ilerleyebilir.  Bu faktörler gözdeki mevcut oluşumun büyümesinin tetiklenmesine yol açabilir.

Güneşe doğrudan baktığımızda göz bebeğimizin ortasından göz damarlarımıza kadar yoğun ışıklar geliyor. Özellikle de güneş tutulmalarında bilinçsizce güneşe uzun süre bakılması sonrası, göz damarlarında meydana gelen bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

Güneş Altında çalışanlar Risk Altında! Uzmanlar Göz Eti Olarak Bilinen Hastalığa Karşı Uyardı

GÖZ ETİ (PTERJİUM NEDİR?)

Türkiye’de yaygın olarak görülen halk arasında Göz eti, Kuş Kanadı olarak bilinen Pterjium, gözün beyaz kısmından renkli kısmına ilerleyen  et parçası olarak kendini gösteriyor.

Genetik yatkınlık, göz kuruluğu güneşin ultraviyole ışınlarına uzun süreli maruziyet gibi etkenlerle meydana gelebilir.

Genellikle gözün burun kısmına yakın köşesinde ortaya çıkar ve göz yüzeyi boyunca ilerleyebilir.

Daha ciddi vakalarda, kornea ve göz bebeğini bile kaplayabilen pterjium bulanık görmeye neden olabilir. Bu durum geliştiğinde ortaya çıkan görünüm her ne kadar korkutucu olabilse de göz etinin aslında iyi huylu ve tedavi edilebilir bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Pterjium  erkeklerde kadınlara göre iki kat daha fazla tespit edilirken güneş altında çalışan kişiler bu göz hastalığını daha fazla taşıyor.

Güneş Altında çalışanlar Risk Altında! Uzmanlar Göz Eti Olarak Bilinen Hastalığa Karşı Uyardı

GÖZ ETİ BELİRTİLERİ

Başlangıçta gözde kanlanma, batma ve yanma gibi şikayetlere neden olan göz eti, ilerleyen zamanlarda astigmatizmaya sebep olabilir. Göz bebeğine yaklaşarak o bölgeyi kaplamaya başlar ise kalıcı görme kusurlarına yol açabiliyor. Göz etinin en yaygın belirtileri şunlardır;

Gözün beyaz kısmında pembe, et benzeri bir büyüme

Kaşıntı, batma ve yanma hissi

Kızarıklık

Gözlerde sulanma

İleri vakalarda görme bulanıklığı

Gözde kum kaçmış gibi hissi

Güneş Altında çalışanlar Risk Altında! Uzmanlar Göz Eti Olarak Bilinen Hastalığa Karşı Uyardı

GÖZ ETİ TEDAVİSİ VE ÖNLEMLER

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, gözde kuş kanadı olarak bilinen Pterjium oluştuğunda ameliyatla toparlanabileceğini ifade ediyor.

Göz eti teşhisi, bir göz doktoru tarafından göz muayenesi ile yapılmaktadır. Uzmanlar göz eti olan hastalar için  ya da bazı göz hassasiyetleri olanlarda mutlaka güneş gözlüğü tavsiye ediyor.  Güneşin yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalınmaması için güneş altında güneş gözlüğü kullanmasını önem teşkil ediyor.

Ultraviyole koruma, en fazla koruyucu özellikli olan güneş gözlükleri tercih edilmelidir.

Göz doktorları gözünüzü incelemek için özel bir ışık kullanarak göz etinin ne kadar ilerlediğini incelerler. Yapılan göz muayenesi sonrası göz etinin  görmenizi etkileyip etkilemediğini değerlendirirler.

Göz eti tedavisi, büyümenin boyutuna ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir.

Daha hafif vakalarda, suni gözyaşı damlaları gibi göz damlaları kullanılırken ileri vakalarda, büyümeyi cerrahi olarak çıkarmak gerekebilir.

Editörün SeçtikleriSağlık

Güneş altında çalışanlar risk altında! Uzmanlar göz eti olarak bilinen hastalığa karşı uyardı” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Selen Selen

    Annemde çıkmıştı göz eti çok fena aylarca geçmedi

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir