Dokunulduğunda intihar etme isteği uyandıran bitki: Cimpi Cimpi yetişen bölgeler - Haber Jet

Dokunulduğunda intihar etme isteği uyandıran bitki: Cimpi Cimpi yetişen bölgeler

Dünyanın en korkutucu bitkisi Cimpi Cimpi! Dokunulduğunda intihar etme isteği uyandırması ve verdiği acı ile bilinen bu bitkinin etkileri herkesi endişelendirdi!

Doğa hem güzellikleriyle hem de tehlikeleriyle dolu.

Bu tehlikelerden biri de Avustralya’nın yağmur ormanlarında yetişen ve halk arasında “intihar bitkisi” olarak bilinen Cimpi Cimpi (Dendrocnide moroides). Bu bitki insana verdiği dayanılmaz acı nedeniyle dünyanın en tehlikeli bitkileri arasında yer alıyor.

İntihar Bitkisinin Korkutucu Etkileri ve Özellikleri

Cimpi Cimpi dışarıdan bakıldığında masum bir bitki gibi görünebilir. Kalp şeklindeki yaprakları ve dikenli gövdesiyle ayırt edilebiliyor.

Dokunulduğunda intihar etme isteği uyandıran bitki: Cimpi Cimpi yetişen bölgeler 1

Ancak bitkinin üzerinde bulunan ince tüyler nörotoksin içerir ve bu toksinler temas eden kişilere inanılmaz bir acı yaşatır. Bitkiye dokunmak vücutta şiddetli bir yanma hissi, kusma ve hatta intihar düşüncelerine neden olabilir.

Bu korktucu etkiler bitki hakkında daha fazla bilgi edinilmesi gerektiğini de destekliyor.

Cimpi Cimpi İntihar Bitkisinin Yetiştiği Bölgeler

Cimpi Cimpi Avustralya’nın Queensland ve Kuzey Yeni Güney Galler bölgelerinde özellikle alçak bölgelerdeki yağmur ormanlarında bulunuyor.

Hızlı büyüme kapasitesine sahip olan bu bitki geniş yapraklarıyla ayırt edilebiliyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle bitkinin doğal yaşam alanları tehdit altında olsa da dikkatli olmakta fayda var.

Dokunulduğunda Intihar Etme Isteği Uyandıran Bitki: Cimpi Cimpi Yetişen BölgelerÖte yandan bitkinin üzerindeki kılsı yapılar, rüzgarla çevreye yayılabilir ve bitkinin yakınında bulunan kişilerde de benzer semptomlara neden olabilir. Hatta yıllar önce ölmüş bir bitkiye dokunmanın bile aynı etkilere neden olduğu söylenmekte.

Cimpi Cimpi İntihar Bitkisine Maruz Kalmak

Cimpi Cimpi bitkisini incelemek isteyen bilim insanları büyük zorluklarla karşılaşmakta.

Koruyucu giysiler ve eldivenler giymelerine rağmen bitkinin neden olduğu semptomlar kaçınılmazdı. Bu bitkiyi araştıran bilim insanları, burun kanaması, sürekli hapşırma ve göz yaşarması gibi semptomlar yaşamaktadır. Bitkinin toksinlerinin etkisi günlerce hatta aylarca sürebilir ve temas edilen bölgede kırmızı noktalar oluşabilir.Dokunulduğunda Intihar Etme Isteği Uyandıran Bitki: Cimpi Cimpi Yetişen Bölgeler

Cimpi Cimpi ile ilgili raporlar, bitkinin ne kadar tehlikeli olduğunu aslında oldukça net bir şekilde göteriyor.

Bitkiye sadece kısa bir süreliğine temas eden bir kişi yaşadığı acıyı şu sözlerle anlattı:

“İlk birkaç gün boyunca olan acı dayanılmazdı. Uyuyamıyor, iş yapamıyordum. Şiddetli acı 14 gün sürdü, ancak batma hissinin tamamen geçmesi 2 yıl sürdü.”

Bu acı verici tehlikeli bitki aynı zamanda da Botanik Bilimciler tarafından ”Dünyanın en korkutucu bitkisi” ünvanını aldı.

”İntihar Bitkisi” Olarak Anılmasının Bilimsel Sebebi

Bitkinin neden olduğu acıların kaynağı “moroidin” isimli bir kimyasaldır. Bu kimyasalın yapısı, triptofan ile histidin arasında bulunan sıra dışı bir karbon-azot bağı sayesinde oluşuyor.

Dokunulduğunda Intihar Etme Isteği Uyandıran Bitki: Cimpi Cimpi Yetişen BölgelerBu bitkinin etkilerine kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte temas eden kişilere 1’e 10 oranında seyreltilmiş hidroklorik asit uygulamak ve iğneleri derhal çıkarmak tavsiye edilmekte.

Ülkemizde bu bitki yetişmese de seyahat edenlerin ve yurtdışında yaşayanların mutlaka bu bilgiler ışığında dikkatli olmaları gerekiyor.

YaşamEditörün Seçtikleri

Dokunulduğunda intihar etme isteği uyandıran bitki: Cimpi Cimpi yetişen bölgeler” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Asude Asude

    Cimpi Cimpi bitkisini duymuştum iyi ki Türkiye’de yok

    Yanıtla
  • Ferhat Ferhat

    İntihar bitkisi Türkiye’de olsa üstüne yumurta kırıp yiyecek çok kişi tanıyorum

    Yanıtla
  • Ece Ece

    Türkiye’de insan psikolojisi bu haldeyken bir de bu bitki bulunsa neler olur bilemiyorum

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir