Kahve Dünyası'nın Yahudilerin Hamursuz Bayramına özel ürettiği ürününe boykot! Hamursuz kek, Hamursuz Bayramı'nda satışa sunuldu - Haber Jet

Kahve Dünyası’nın Yahudilerin Hamursuz Bayramına özel ürettiği ürününe boykot! Hamursuz kek, Hamursuz Bayramı’nda satışa sunuldu

İsrail'in Filistin'e yönelik sistematik katliamı ve saldırıları nedeniyle İsrail'e ait ve İsrail'i destekleyen markalar boykot ediliyor. Sosyal medyada yapılan bir paylaşım sonrası yerli marka olan Kahve Dünyası'nın Yahudi bayramı olan Hamursuz Bayramı'na özel çıkardığı "Hamursuz Kek" ürünüyle bayramı kutlaması sosyal medyada tepkilere neden oldu. Bunun üzerine Kahve Dünyası boykot mu, Hamursuz Bayramı nedir, hangi dine ait sorularının cevapları araştırılıyor.

İsrail’in Filistin’e saldırıları devam ederken İsrail’e ait ve İsrail’i destekleyen ürünler boykot ediliyor. Türkiye’de de boykot uygulayan kesimler Kahve Dünyası gibi alternatif yerel ve İsrail’i desteklemeyen markalara yönelmiş durumda.

Sosyal medyada Kahve Dünyası’nın Yahudilerin Hamursuz Bayramı’na (Pesah Bayramı) özel çıkardığı “Hamursuz Kek” ürünü gündem oldu.

Afişte yer alan bilgilere göre Pesah Bayramını kutlayan zincir mağaza ürünün; Ankara, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, İzmit, Muğla, Samsun ve Trabzon’daki belirli mağazalarda satışa sunulduğu bilgisini veriyor.

Kahve Dünyası'nın Yahudilerin Hamursuz Bayramına özel ürettiği ürününe boykot! Hamursuz kek, Hamursuz Bayramı'nda satışa sunuldu 2

HAMURSUZ KEK UYGULAMASI UZUN SÜREDİR VAR

Kahve Dünyası’nın geçmişteki uygulamalarına bakıldığında Hamursuz Kek uygulamasının uzun yıllardır uyguladıkları görülmekte.

Türkiye’ de yaklaşık 15 ila 20 bin arasında Yahudi nüfusu yaşıyor.

HAMURSUZ BAYRAMI NEDİR?

Yaygın olarak Pesah Bayramı olarak da kutlanan Yahudilerin üç büyük bayramından biri olan Hamursuz Bayramı, nisan ayının ikinci haftası başlar ve 8 gün boyunca kutlanır.

Tarihi milattan önceye antik dönemlere kadar uzanır. Yahudiler Mısır topraklarını terk ederken yanlarında mayalamaya vakit bulamadıkları ekmekleri (matsa) alırlar. Bu süreçte yaşadıkları açlık ve sıkıntılara gönderme yapan bu bayramda, mayasız ve unsuz yiyecekler ve matsa denilen bir çeşit galeta yenir.

Kahve Dünyası'nın Yahudilerin Hamursuz Bayramına özel ürettiği ürününe boykot! Hamursuz kek, Hamursuz Bayramı'nda satışa sunuldu 3

Göç hikayesine dayanan bu bayramın hamursuz olmasının nedeni yaşanan yoksulluğu simgeler.

Pesah masasında olmazsa olmaz 6 malzeme; üç matsa, pesah adağı, haşlanmış yumurta, maror, karpas, haroset bulunur.

Her bir malzeme Mısır’dan göç ederken yaşanan zorlukları temsil eden bir simge olarak masada bulunur.

KAHVE DÜNYASI BOYKOT MU?

Kahve Dünyası, Türkiye’nin en büyük kakao üreticisi olan Altınmarka Gıda şirketi olarak geçmekte. Şirketin merkezi İstanbul’da yer almakta. Bu nedenle boykot listesinde yer almaz.

Önceki yıllarda da bu bayramda hamursuz kek ürettikleri görülmekte.

TrendEditörün Seçtikleri

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir