Uzaydaki geleceğimiz Türksat 6A: İlk milli haberleşme uydusu bugün ABD’ye gönderilecek - Haber Jet

Uzaydaki geleceğimiz Türksat 6A: İlk milli haberleşme uydusu bugün ABD’ye gönderilecek

Türksat 6A bugün Amerika'ya gönderilecek! 8-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında fırlatılması planlanan ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A haberleşme alanında bir devrim yaratacak.

Milli ve yerli ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A uzaya fırlatılmak için 4 Haziran 2024 (bugün) Ankara’dan ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın fon sağladığı Türksat 6A projesinde sona yaklaşıldı. Bakan Uraloğlu yaptığı açıklamada uydunun yapım ve test aşamalarının tamamlanarak paketlenme sürecine geçildiğini belirtti.

Türksat 6A nedir?

TÜRKSAT 6A NEDİR?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, televizyon yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geliştirilmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın fon sağladığı Türksat 6A projesinin sonuna gelinmesi ile Türkiye’nin amacı uydu ihracatçısı konumuna gelmek oldu.

Türksat 6A nedir?

TÜRKSAT 6A NE ZAMAN FIRLATILACAK?

2014 yılında başlanan Türksat 6A projesinin 2024 yılında sona gelmesiyle uzaya fırlatma işlemleri için hazırlıklar başladı. 

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu, 4 Haziran 2024 günü Ankara’dan ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na gönderilmek için paketlenmeye başlandı.

Bugün saat 12:00 itibarıyla Türksat 6A görevli personelle beraber ABD’ye gönderilecek. Uydunun 8-15 Temmuz 2024 tarihleri arasında uzaya fırlatılması bekleniyor.

Türksat 6A ne zaman fırlatılacak?

TÜRKSAT 6A NE AMAÇLA FIRLATICALACAK?

Türksat 6A uydusu sayesinde veri iletişimi verimliliği artacak ve aynı zamanda da kapasite artışı sayesinde birçok avantaj da sunacaktır.

Türkiye’de güvenli bir iletişimin kapılarını aralayacak olan Türksat 6A Ku-Bant, Ku-BSS Bant, Ka-Bant ve Q/V Bant frekans bantlarında uplink ve downlink haberleşme kanallarını barındıracak.

Türksat 6A ne zaman fırlatılacak?

TÜRKSAT 6A NE İŞE YARAR?

Bir haberleşme uydusu olan Türksat 6A veri iletişimi alanında önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olarak tarihe geçen Türksat 6A fırlatma sonrası uzay bilimleri alanında da birçok gelişime öncü olacak.

Türksat 6A ne amaçla fırlatılacak?

“TEMMUZDA UYDUMUZU UZAYDA GÖRECEĞİZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu uydumuzun temmuz ayında uzaya fırlatılacağını şu sözlerle açıkladı:

“Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularımızla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin en önemli projelerinden olan yerli haberleşme uydusu Türksat 6A projemizde ise artık sona çok yakınız. Temmuzda uydumuzu uzaya göreceğiz.” 

Türksat 6A ne amaçla fırlatılacak?

TÜRKİYE İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Türksat 6A’nın Türkiye için önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Uraloğlu, uydunun yapımıyla ilgili şu sözlerde bulundu:

“TÜBİTAK Uzay, proje kapsamında Türksat 6A’nın uydu yönetim alt sistemini, yörünge yönelim kontrol alt sistemini, güç alt sistemini, elektrikli itki alt sistemini, arayüz kontrol birimlerini ve haberleşme görev yükünü üretti. 

C2TECH firması, telemetri/işaret sinyali vericisinden telekomut alıcıya, yönsüz alıcı anteninden alıcı test bağdaştırıcısına kadar tüm telemetri telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretti.

Türksat 6A ne amaçla fırlatılacak?

 ASELSAN ise Türkiye antenini, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi’ni imal ederek Türksat 6A’nın bu aşamaya gelmesini sağladı. Yapısal ve ısıl sistemlerin tasarımından sorumlu TUSAŞ ise uydunun yapısal panellerini ve pil panelini üreterek uyduya montajını gerçekleştirdi. 

İlk defa AR-GE’si yapılarak üretilen bu ürünler sayesinde, Türkiye, dünyanın sayılı haberleşme uydusu üreticilerinden biri haline geldi. Uzay deneyimi elde edecek bu ürünler sayesinde, Türkiye hem bu parçaları hem de bir haberleşme uydusunu baştan sona yaparak ihraç edebilecek konuma geldi.”

TeknolojiGündemSon Dakika

Uzaydaki geleceğimiz Türksat 6A: İlk milli haberleşme uydusu bugün ABD’ye gönderilecek” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Batuhan Batuhan

    Türksat 6A Türkiye’nin milli gururu olacak helal olsun

    Yanıtla
  • barış barış

    Türksat 6A türkiye’nin aya yerleşme hikayesinin 1.bölümü

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir