James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun görüntülerini çekti - Haber Jet

James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu’nun görüntülerini çekti

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan yaklaşık 1300 ışık yılı uzaklıkta olan uzaydaki bilinen en ikonik gök cisimlerinden Atbaşı Bulutsusu'nun keskin görüntülerini yakaladı. Yüksek çözünürlüklü ve ısı görüşü odaklı James Webb Uzay Teleskobu aracılığı ile Atbaşı Bulutsusu'nun yakalanan bu görüntülerinde daha önce hiç ortaya çıkmamış ayrıntılar yer aldı.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu’nun şimdiye kadarki en ayrıntılı, en keskin kızılötesi görüntülerini yakaladı.  Uzay teleskobu JWST, Barnard 33 olarak da bilinen Atbaşı Bulutsusu’nun daha önce hiç ortaya çıkarılmamış ayrıntılarını görerek bazı bölgeleri tamamen ışık altında gösterdi. James Uzay Teleskobu’nun, Atbaşı nebulasına ait yeni görüntüsü, bulutsunun kendine özgü toz ve gaz yapısının tepesinin aydınlatılmış kenarına odaklanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun görüntülerini çekti 2

Atbaşı bulutsusu, Avcı takımyıldızı içinde yer alan devasa bir molekül bulutunun küçük bir parçasını oluşturuyor.  Bu nebula, aslında dev yıldız oluşum bölgesindeki küçük yoğun bir gaz çıkıntısından ibaret.  Yani Atbaşı Bulutsusu’nu, Dünya’dan bin 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan, yıldız oluşturan moleküler bir bulut olan Orion B’nin batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları olarak gösteriyor.

James Webb Uzay Teleskobu, Atbaşı Bulutsusu'nun görüntülerini çekti 3

Atbaşı Bulutsusu, karanlık toz bulutlarından oluşan perdelenme sonucu “Atbaşına” benzeyen şekli ile biliniyor.

Sol üst kenarına gömülü sıcak, genç bir yıldız tarafından aydınlatılan, çökmekte olan yoğun ve soğuk bir gaz bulutudur. At benzeri yapısı, hafif gazın aşınması nedeniyle ortaya çıktı ve bu aşınması daha zor olan kalın bir yoğun gaz ve toz sütunu bıraktı.

Atbaşı Bulutsusu’nun çapı 13 ışık yılı, toplam kütlesi ise Güneş’in 250 katından fazladır.

Bilim insanları tarafından yaklaşık 5 milyon yıl içinde bu daha yoğun madde sütununun bile yok olacağını tahmin ediliyor.

Teknoloji

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir