Formula 1 yarışlarının Tuzla'da olan İstanbul F1 Sahası'nda olması bekleniyor - Haber Jet

Formula 1 yarışlarının Tuzla’da olan İstanbul F1 Sahası’nda olması bekleniyor

Bugün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Formula 1 yarışları ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından İstanbul F1 Sahası nerede, nasıl gidilir gibi sorular gündeme geldi. İstanbul Park olarak geçen yerin konumu araştırılırken heyecan sardı

Ersoy’un “2026 itibarıyla Formula 1 yarışlarının İstanbul’a, Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili kontratlama süreci başlayacak.” sözlerinin ardından F1 severler İstanbul F1 Sahası’nın nerede olduğuna cevap aradı. Hangi semtte yer aldığı merak edilen sahaya dair bilgiler…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün yaptığı açıklamanın ardından Bakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan sahada 2026 yılında yarışların yapılabileceği heyecanı sardı.

Ersoy’un açıklamasında yer alan ifadeler şöyle:

“Orada bir ihale süreci gerçekleşti nisan ayı içerisinde. İhale başarıyla tamamlandı. Şimdi ikinci aşamaya geçtik. Mayısın ilk haftası içerisinde yer teslimleri yapılacak. Yani mevcut kiracının, mevcut içerde bulunan kiracının yeri boşaltması ve ihaleyi kazanan yeni kiracıya devretmesi var.”

Formula 1 yarışlarının Tuzla'da olan İstanbul F1 Sahası'nda olması bekleniyor 2

“Sonrasında da hızlı bir şekilde 2026 itibarıyla Formula 1 yarışlarının İstanbul’a, Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili kontratlama süreci başlayacak. Burada planlandığı şekilde süreç devam ediyor.”

İstanbul F1 Sahası Tuzla’nın Akfırat mevkiindedir. 2003 senesinde temeli atıldı ve Formula 1 yarışları, 2005-2011 ve 2020 ve 2021’de olmak üzere 9 kez burada gerçekleşti.

2 milyon 215 bin m2‘lik alanı olan yer Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aitken 2003 senesinde  20 yıllığına TOBB ve İTO iştiraki Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) şirketine kiralandı.

FİYAŞ tarafından İstanbul Park’ın işletmesi 2007 senesinde Bernie Ecclestone’a verildi. 2012 senesinde ise Intercity’e verildi ve adı Intercity İstanbul Park olarak değişti.

Formula 1 yarışlarının Tuzla'da olan İstanbul F1 Sahası'nda olması bekleniyor 3

2 Nisan 2024’te gerçekleşen ihalede tesis, 30 seneliğine Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. şirketine kiralandı.

Sahanın uzunluğu 5 bin 338 m iken pistte 6 sağa, 8 sola olmak üzere 14 tane viraj vardır.

Formula 1 yarışlarının Tuzla'da olan İstanbul F1 Sahası'nda olması bekleniyor 4

2020 Türkiye Grand Prix’inde gerçekleşen yarışta Lewis Hamilton 1.,Sergio Perez 2.,Sebastian Vettel 3. olurken 2021’de ıslak zemin üstünde koşulurken Valtteri Bottas 1.,Max Verstappen 2.,Sergio Perez 3. olmuştur.

İstanbul Park’ta 2005 ve 2006 yıllarında WTCC ve Le Mans dayanıklılık yarışları gerçekleşti.

Spor

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir