Türkiye İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini resmen durdurdu - Haber Jet

Türkiye İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini resmen durdurdu

ABD merkezli Bloomberg'in haberine göre Türkiye, 2 Mayıs Perşembe gününden itibaren İsrail ile olan tüm ihracat ve ithalat ticari ilişkilerini durdurdu. Ticaret Bakanlığı'da İsrail ile ticareti durduğunu resmi olarak açıkladı.

İsrail, 7 Ekim 2023 tarihinden bugüne 7 aydır  Gazze’ye yönelik sürdürdüğü sistematik katliamına, Filistin halkına ve yerleşim yerlerine yönelik saldırılarına devam ediyor. Geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye İsrail’e karşı 54 üründe ticaret kısıtlaması kararı almıştı.

Ardından bugün,  Türkiye’nin İsrail ile olan tüm ticari faaliyetlerini durdurduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin Bloomberg’e konuşan iki Türk yetkilinin açıklamalarına göre Türkiye’nin  Perşembe gününden itibaren İsrail’e ve İsrail’den tüm ihracat ve ithalatı durdurdu.

Ticaret Bakanlığı resmi olarak “İsrail’e tüm ürünlerde İsrail ile ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” açıklamasında bulundu.

İSRAİL: ALTERNATİF YOLLAR ARAYACAĞIZ

Ticaretin durdurulduğu haberinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ile olan anlaşmaları bozduğunu ifade ederek İsrail’in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanacağını ve alternatif yollar için çalışacaklarını söyledi.

NİSAN AYINDA 54 ÜRÜN GRUBUNDA TİCARET KISITLANMIŞTI

Geçtiğimiz Nisan ayında, Ticaret Bakanlığı İsrail’e yapılan demir-çelik ve inşaat malzemelerinden uçak benzini ve jet yakıtı da olmak üzere 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması kararı almıştı.

Gazze’de ateşkes ilan edilene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin verilinceye kadar ihracat kısıtlamasının yürürlükte kalacağı belirtilmişti. Türkiye İsrail ile olan tüm ticari ilişkilerini resmen durdurdu 2

2023 YILI İSRAİL – TÜRKİYE TİCARET HACMİ

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgilere göre iki ülke arasında ticaret 2023 yılında 6,8 milyar dolar değerindeydi. Bunun yüzde 76’sını Türkiye’de yapılan ihracat ürünlerini oluşturuyordu.

2023 yılı, Türkiye’nin ihracat listesinde İsrail 13. sırada yer alıyor.

Son DakikaEkonomiÖne Çıkan Haberler

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir