Gemi güzergahını takip eden Haskoloğlu, Türkiye İsrail ticaretinin devam ettiğini iddia etti - Haber Jet

Gemi güzergahını takip eden Haskoloğlu, Türkiye İsrail ticaretinin devam ettiğini iddia etti

Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini bitirme açıklamasının ardından ambargoyu delen gemilerin olduğuna dair yaptığı açıklamalar X (Twitter)'te büyük yankı topladı. Gemi güzergahlarını takip eden ve bazılarının AIS transponderlerını kapattığını belirten Haskoloğlu'nun iddiaları ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamaları gündem oldu.

7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail’in Filistin’i işgalinin ardından 3 Mayıs 2024 tarihinde ülkemizde hükümet, İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamıştı.

Bu kapsam değerlendirildiğinde Gazeteci İbrahim Haskoloğlu, konuyla ilgili araştırmalarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Haskoloğlu, şu tweetleri paylaştı:

“Türkiye’nin İsrail’e koyduğu ambargoya rağmen Turkon isimli bir ticaret gemisi, Türkiye’den İsrail’e gitti.

Geminin çıkış tarihiyle ilgili yaptığım incelemede geminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ambargo açıklamasından 2 gün sonra yola çıktığı görülüyor.

Geminin varış noktası en başta Mısır olarak verilip, yolda İsrail olarak değiştirildi.

Gemi güzergahını takip eden Haskoloğlu, Türkiye İsrail ticaretinin devam ettiğini iddia etti 2

Bugün, Türkiye – İsrail arasındaki ambargoya rağmen, 4 ticari gemi ambargoyu ihlal etti.

Takip ettiğim Türkiye’den yola çıkan ticari gemiler, Kıbrıs yakınlarında AIS transponderlerini kapatıyor ve saatler sonra İsrail, Haifa limanını terk ederken tekrar açıyorlar.

Özetle, bu ticari gemiler Türkiye’den ayrıldığında ambargonun delindiğini gizlemek için transponderlerını kapatıyor, İsrail limanına gidiyor. İsrail limanından ayrıldıktan bir süre sonra tekrar açıyorlar.

AIS transponderlerını kapatmak normal olmayan bir uygulamadır.”

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: “TİCARET KISITLAMALARI GERİ ÇEKİLDİ”

İsrail Dışişleri Bakanı Katz sosyal medya hesabından “Erdoğan ticaret kısıtlamalarının çoğunu geri çekti ve iptal etti.” açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya cevap ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT AÇIKLAMA YAPTI

Ömer Bolat, konuyla ilgili paylaşım yaparak “İsrail Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları kesinlikle hayal ürünü olup, gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. İsrail ile ticaret konusunda hükümet olarak almış olduğumuz kararın arkasındayız. Bu karar geçerliliğini korumaktadır. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze’deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar, İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir.” ifadelerini kullandı.

Son DakikaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir