Filistin’in uluslararası arenada daha fazla tanınmasını sağlayacak olan Birleşmiş Milletler üyeliği onaylandı - Haber Jet

Filistin’in uluslararası arenada daha fazla tanınmasını sağlayacak olan Birleşmiş Milletler üyeliği onaylandı

ABD'nin veto kararının ardından Filistin delegasyonunun yaptığı girişimler sonucunda BM Genel Kurulu'ndan onay geldi! Filistin Birleşmiş Milletler tam üyeliğe kabul edildi. İşte tüm merak edilen detaylar...

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) Filistin’in BM tam üyeliğini 143 “evet” oyuna karşı 9 “hayır” oyuyla kabul etti. Bu oylama Filistin’e yönelik küresel destek açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirilmekte ve Filistin’in uluslararası alandaki statüsünü güçlendirecek önemli bir adım olarak nitelendirilmekte. Filistin’in BM üyeliğine dahil olmasına ilişkin detaylar şu şekilde…

Filistin’in Uluslararası Arenada Daha Fazla Tanınmasını Sağlayacak Olan Birleşmiş Milletler üyeliği Onaylandı

FİLİSTİN’İN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TAM ÜYELİK BAŞVURUSUNA ABD VETO VERMİŞTİ

Filistin’in tam üyeliği için BM Genel Kurulu’nda yapılan bu oylama öncesinde, ABD’nin geçen ay yaptığı veto sonrasında Filistin delegasyonunun yoğun çabaları sonuç vermiş ve Filistin’in üyelik başvurusu tekrar görüşülmeye başlanmıştı. 

Filistin’in Uluslararası Arenada Daha Fazla Tanınmasını Sağlayacak Olan Birleşmiş Milletler üyeliği Onaylandı

Filistin’in tam üyeliğinin kabul edilmesi Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının uluslararası alanda daha fazla vurgulanmasını sağlayacak ve Filistin’in egemenliğini daha da pekiştirecek. Fakat bu kararın ardından bölgedeki siyasi ve güvenlik durumunun nasıl şekilleneceği ve barış sürecine nasıl etki edeceğine dair net bir öngörü söz konusu değil.

FİLİSTİN’İN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TAM ÜYELİĞİNİN KABUL ANLARI

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E TAM ÜYELİĞİ OYLANAN FİLİSTİN’E RED OYU VEREN ÜLKELER

Bazı ülkeler beklendiği üzere Filistin’in BM üyeliği için ”hayır” oyu kullandı. Bu ülkeler Filistin’in BM’deki statüsünün değişmesine karşı olan tutumlarını oylama sürecinde açıkça dile getirdiler. Peki hangi ülkeler Filistin’in BM üyesi olmasını reddetti?

Filistin’in Birleşmiş Milletler tam üyeliğine ret oyu veren ülkeler:

•⁠ ⁠İsrail
•⁠ ⁠ABD
•⁠ ⁠Arjantin
•⁠ ⁠Çekya
•⁠ ⁠Macaristan
•⁠ ⁠Mikronezya
•⁠ ⁠Nauru
•⁠ ⁠Palau
•⁠ ⁠Papua Yeni Gine

FİLİSTİN’İN BM TAM ÜYELİĞİNE KABUL EDİLMESİNE ABD NASIL BİR TEPKİ VERECEK?

ABD’nin bu karara tepkisi ilk merak konusu haline geldi. Filistin’in tam üyeliğinin kabul edilmesiyle birlikte, ABD’nin bu konudaki tutumu ve izleyeceği politikalar oldukça önemli. Öte yandan İsrail’in bu gelişmeye nasıl yanıt vereceği ve bölgedeki dengeler üzerindeki etkisi de oldukça büyük bir soru işareti.

Filistin’in Uluslararası Arenada Daha Fazla Tanınmasını Sağlayacak Olan Birleşmiş Milletler üyeliği Onaylandı

Filistin’in BM tam üyeliği Filistin halkının uluslararası alandaki varlığını daha da güçlendirecek. Filistin-İsrail çatışması ve barış süreci üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak olan bu karar daha sonrasında nasıl bir etki yaratacak? Bu süreçte ortaya çıkabilecek yeni gelişmelerin yakından takip edilmesi bu noktada son derece önem arz ediyor. 

Son DakikaDünyaGündemÖne Çıkan Haberler

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir