Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor - Haber Jet

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor

2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı final provasında İsrailli şarkıcı Eden Golan "Hurricane" adlı şarkısını seslendirirken halk ve katılımcılar tarafından protesto edildi. Seyirciler arasından bazıları, "Özgür Filistin" sloganları atarak protestolara katıldı. Golan performansı sırasında yuhalanarak protestoların hedefi haline geldi.

İsrailli şarkıcı Eden Golan’ın 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nın ikinci yarı final provasında aldığı tepkiler, yarışma öncesinde gerginlik yarattı. Golan sahne aldığı sırada bazı seyircilerin protestolarıyla karşılaştı.

İsrailli şarkıcı Eden Golan “Hurricane” adlı şarkısını seslendirirken, seyirciler arasından bazıları tarafından bağırarak “Özgür Filistin” sloganları atılarak protesto edildi. Golan’ın performansı sırasında yaşanan bu olaylar, arenada gerilime neden oldu.

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor 2

EUROVISION 2024 İSRAİL BOYKOTU GÜNDEMDE

Görgü tanıklarının söylemleri ve sosyal medya paylaşımlarına göre Golan’ı protesto eden seyirciler güvenlik görevlileri tarafından uyarıldı ve protestolarını sürdürmeleri halinde dışarı çıkarılacakları tehdidiyle karşı karşıya kaldılar.

Protestoların etkisiyle İsrail delegasyonunun arenayı terk ettiği, normalde tüm yarışmacıların performanslarını izlediği “Green Room”da bulunmadıkları belirtildi.

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor 3

İsrailli şarkıcı Golan’ın yaşadığı bu olay Eurovision’un siyasi ve sosyal yönlerinin de bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. İsrail’in katılımı nedeniyle eleştirilere maruz kalan yarışma, Malmö kentinde Filistin’e destek gösterilerine de sahne oldu.

İsveç polisinin aldığı yüksek güvenlik önlemleriyle birlikte, yarışma salonunun çevresinde ve şehir merkezinde Filistin bayrağı açan kişilerin protestoları engellenmeye çalışıldı.

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor 4

2024 EUROVISION’DA İRLANDA’DAN FİLİSTİNE DESTEK

Tüm bu olayların yanında yarışmanın İrlanda temsilcisi Bambie Thug’un da Filistin’e destek vermek amacıyla vücuduna Ogham yazı sistemiyle “Filistin’e Özgürlük” ve “Ateşkes” ifadelerini yazdığı ancak EBU’nun bu ifadeleri silme talebiyle karşılaştığı ve bu duruma karşı mücadele ettiği belirtildi.

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor 5

İrlandalı temsilci Bambie Thug’un, Instagram hesabından Filistin’e olan desteğini dile getirmesi de dikkat çekti. Thug, Filistin halkına yönelik destek mesajlarını paylaşarak, savaş, işgal ve baskıya karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, 7 Mayıs’taki birinci yarı finalde sahne almadan önce vücuduna “Filistin’e Özgürlük” ve “Ateşkes” ifadelerini yazdığını ancak EBU’nun bu yazıların silinmesi talebiyle karşılaştığını belirtti.

Bambie Thug’un ifadelerine göre, EBU’nun önce “Ateşkes” ifadesinin silinmesini istemesine karşı çıkarak mücadele etti. Ancak daha sonra EBU yetkilileri, “Ateşkes” ifadesinin de kabul edilemez olduğunu belirterek bu ifadenin de silinmesini talep etti. Thug bu talebi reddetmesi halinde sahneye çıkmasına izin verilmeyeceğinin kendisine iletilmesi üzerine şok olduğunu ifade etti.

Eurovision 2024 provasında İsrail protesto edildi, ikinci yarı finalden çıkartılması isteniyor 6

EBU TARAFINDAN SİYASİ MESAJLAR SANSÜRLENİYOR

İsrail’in “October Rain” adlı şarkısının Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından siyasi mesaj içermesi gerekçesiyle reddedilmesinin ardından, İsrail delegasyonu şarkının ismini ve sözlerini değiştirmişti. Fakat bu değişikliklere rağmen İsrail’in katılımı halen tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İsrail’in katılımıyla ilgili eleştiriler Eurovision’un düzenlendiği Malmö kentinde Filistin’e destek gösterileriyle birlikte devam ediyor. İsveç polisi yarışma salonu çevresinde ve şehir merkezinde gerçekleştirilen protestoları engellemek için yüksek güvenlik önlemleri alıyor.

2024 Eurovision Şarkı Yarışması 11 Mayıs’ta Malmö’de yapılacak finalle sona erecek. Fakat şu an için İsrail’in katılımı ve bu tür politik tartışmaların yarışmanın seyrini nasıl etkileyeceği belirsizliğini koruyor.

Son DakikaGündemÖne Çıkan Haberler

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir