TUS’ta kontenjanlar arasında çocuk cerrahisi, kardiyoloji, kadın doğum, ve genel cerrahi boş kaldı! Sağlık alarm veriyor - Haber Jet

TUS’ta kontenjanlar arasında çocuk cerrahisi, kardiyoloji, kadın doğum, ve genel cerrahi boş kaldı! Sağlık alarm veriyor

TUS’ta kontenjanlar arasında çocuk cerrahisi, kardiyoloji, kadın doğum, ve genel cerrahi ciddi oranda boş kaldı. Uzun yıllardır malpraktis yasasının çıkmaması, gelir ile birlikte tazminat oranları arasındaki orantısızlık branşların gözden düşmesine neden oldu. TUS’ta hastaneler arasında da tercih farklılıkları yaşandı. Şehir hastaneleri az tercih edilenler arasında yer aldı.

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

2024 TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçları belli oldu.

TUS’ta kontenjanlar arasında çocuk cerrahisi, kardiyoloji, kadın doğum, ve genel cerrahi ciddi oranda boş kaldı.

Tıp fakültelerinden yeni mezun olanlar bu alanları tercih etmedi.

Uzmanlar kadın hastalıkları, doğum doktorları ve beyin cerrahları gibi bölümlerin tercih edilmeme nedeni olarak malpraktis yani hatalı tıbbi uygulama davalarını gösterdi.

TUS’TA CERRAHİ VE PEDİATRİ TERCİH EDİLMEDİ

Pediatri yani çocuk sağlığı ve hastalıkları ile çocuk cerrahisi de ciddi oranda alarm verdi.

12Punto’dan Ayşegül Aydoğan Atakan’ın yazısında yer alan bilgilere göre, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünde açılan 30 kontenjanın 28’i çocuk cerrahisi bölümü 6 kontenjandan 5’i boş kaldı.

TUS kontenjanları ne kadar doldu?

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı durum yaşandı. Açılan 15 kadronun tamamı boş kaldı.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 6 kadronun tamamı, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 13 pediatri kadrosunun tamamı boş kaldı.

Tabip odaları ve hekimler, cerrahi ve çocuk hastalıkları gibi bölümlerin tercih edilmeme nedenini iş yükü olarak açıklıyor.

Özellikle nöbet fazlalığı, ekonomik ve özlük haklarının yetersizliği, şiddet, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) dava gibi durumlar tercih edilme oranlarını düşürüyor.

İlgili Haberler

Uzun yıllardır malpraktis yasasının çıkmaması, gelir ile birlikte tazminat oranları arasındaki orantısızlık da branşların gözden düşmesine neden oldu.

Hekimler önümüzdeki yıllarda ameliyat edecek cerrah, ve çocuklarımıza bakacak bir hekim bulamayacağımızdan endişeli.

CERRAHİ DE TERCİH EDİLMİYOR

TUS sonuçları incelendiğinde,  plastik cerrahi, kulak burun boğaz, göz hastalıkları haricinde diğer cerrahi branşlarda kontenjanların en az yarısı boş kaldı.

Beyin cerrahisi, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi, ortopedi, kadın hastalıkları ve doğum gibi cerrahi branşlarda tercih oranı ciddi derecede düştü.

TUS'a kaçıncı sınıfta girilir?

TUS’TA HASTANE TERCİHLERİ

TUS’ta hastaneler arasında da tercih farklılıkları yaşandı.

Şehir hastaneleri az tercih edilenler arasında yer aldı.

Bu hastanelerde çocuk branşındaki iş yükünün tıp fakültelerine göre fazla olması, poliklinik ve kliniklerin çok yoğun olması, nöbetlerin ağır geçmesi nedeniyle tercih edilmediği belirtiliyor.

Ancak cerrahide tam tersi bir tercih sıkalası gözlemlendi.

Eğitim ve araştırma hastanelerinin cerrahi branşlar açısından daha cazip olduğu görüldü. Vaka sayısı çok olan bu hastanelerde pratik yapma imkanı daha fazla olduğu için tercih edildi.

Bu sebeple TUS kazanan hekim arkadaşlar öncelikle şehir hastaneleri veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı diğer eğitim ve araştırma hastanelerini tercih etti.

SağlıkGündem

TUS’ta kontenjanlar arasında çocuk cerrahisi, kardiyoloji, kadın doğum, ve genel cerrahi boş kaldı! Sağlık alarm veriyor” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Kübra Özkan Kübra Özkan

    Doktorların çoğu yurtdışına göç etti bir de

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir