Nestle Su maden suyu skandalı: Dava sonucunda üç kuruş ceza aldı
Nestle sularında bulunan bakteriler ve dışkı kalıntıları sonrası Fransa'da başlatılan davalar devam ediyor. Zehirli maddelerin bulunduğu Nestle maden suyu skandalı davasında açıklanan ilk kararda aldığı ceza da belli oldu.
Fransa’daki araştırma sonuçlarının 19 Temmuz’daki kayıtlarında yer alan bilgilere göre 1990’lardan beri yasadışı yöntemlerle kirli suyu filtrelediği belirtildi. Nestle davası devam ederken, Türkiye’deki ürünlerde de risk var mı merak edildi.
NESTLE SU ZARARLI MI?
Bağımsız araştırma platformu Mediapart’ın bildirdiğine göre, son 15 yılda yapılan dolandırıcılıktan kazanılan 3 milyar euro’ya ulaştı. 1990’lardan beri yasadışı yöntemlerle kirli suyu filtreleyen Nestle, tüketicileri bilgilendirmeden ürünlerini “doğal maden suyu” olarak satıyor.
NESTLE SU ZEHİRLİ Mİ?
Uluslararası tüketici örgütü, Şubat ayında Fransa’daki Nestle ve maden suyu üreticisi Sources Alma’ya dava açmıştı.
Mediapart’ta şu cümleler yer aldı; “Nestle, görünüşe göre son yıllarda ‘doğal mineralli su’ ile hiçbir ilgisi olmayan milyarlarca şişe su sattı. Fransa’da, Avrupa’da ve hatta dünya çapında satılan bu ürünlerin içeriğinden tüketiciler tamamen habersizdi. Yeni medya raporları doğrulanırsa, tek bir sonuç var: mineralli su skandalı, gıda devinin on yıllardır sistematik dolandırıcılığının sonucudur. Yetkililer şimdi hızlı hareket etmeli. Şimdi bir adli soruşturmaya ihtiyaç var. Nestle kanunun üstünde değil”.
Araştırma sonuçlarına göre, Fransa’da satılan maden suyu kaynaklarının dışkı, Escherichia coli bakterisi, PFAS ve pestisitlerle kirlendiğini ortaya çıkarmıştı.
Bu bakterilerin yer aldığı kuyulardan çekilen sular, yasadışı bir şekilde filtrelenerek maden suyu olarak satıldı.
İlgili Haberler
NESTLE MADEN SUYU SKANDALINDA CEZA ALDI
Nestle, Fransız maden suyu davasını çözmek için 2 milyon avro para cezası ödeyecek. Nestle’nin su birimi, Fransa’da doğal mineralli su ile ilgili suç iddialarının çözümü için 2 milyon avro (1,9 milyon İsviçre frangı) ödemeyi kabul etti.
Sadece 15 yılda bu ürünlerden 3 milyardan fazla kazanan Nestle’nin aldığı ceza ise oldukça komik bulundu.
Türkiye’de Bursa Kestel’de üretim fabrikası olan Nestle’nin burada devam eden bir davası yoktur.
Ancak 2019’da Bursa Teknik Üniversitesi’nden 4 akademisyenin gerçekleştirdiği bir incelemede Nestle içilmemesi gereken sular arasında yer almıştı.
Maden suyu için ayrı bir araştırma ise yapılmamıştı.
Türkiye’de Nestle mineralli su, maden suyu ve soda olarak cam şişede satılmamakta.
Alt markası olan Erikli’nin suları ve Nestle’nin damacanaları oldukça fazla satılmaktadır.
Nestle maden sularının tadı bir garip zaten