Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün hayatı ve biyografisi - Haber Jet

Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün hayatı ve biyografisi

Hayatımızda uzun zamandır var olan kuduz, köpek veya yarasa ısırığından neden oluyor ve her sene maruz kalan vatandaşlar oluyor. Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün kim olduğu ve aşıyı ne zaman bulduğu da merak konusu oldu.

Deri veya kas içine enjeksiyon edilen kuduz aşısını bulan kişinin nerede ve nasıl bulduğu geçmişten günümüze kadar hep aratılan konular arasında yer alıyor.

Milyonların hayatını kurtaran aşının mucidi Louis Pasteur, 27 Aralık 1822 yılında Fransa’da doğdu ve 28 Eylül 1895 tarihinde Fransa’da hayatını kaybetti.

Fransız mikrobiyolog ve kimyager yaptığı buluş ile tüm dünyanın derdi olan kuduza çözüm buldu. École Normale Supérieure’nde fen fakültesini bitiren isim, fizik ve kimya dalında doktora derecesi almıştır.

Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün hayatı ve biyografisi 1

1848 senesinde Strasbourg Fen Bilimleri Fakültesi yardımcı kimya profesörü olduktan sonra 1854 senesinde Lille Fen Fakültesi’nde kimya profesörlüğüne adım attı.

1885 yılında eski bir imparatorluk şatosunu kullanarak kuduz aşısını buluş aşamasında ilk çalışmalarına başladı. Tıp doktoru olmadığından dolayı aşı çalışmaları esnasında çevreden tepki almıştı.

Marie Laurent ile 29 Mayıs 1849 senesinde hayatını birleştirdi.1895 senesinde Saint-Cloud ölü bulunan isim, Notre Dame Katedrali’nde gerçekleşen törenin ardından Pasteur Enstitüsü’nün altında yer alan bir mezarlığa defnedildi.

Pierre Paul Émile Roux ile beraber geliştirdiği çalışmalar sonucunda aşı yönteminin daha iyi hali bulundu. İlk olarak tavşanlar üzerinde denenmesinin ardından 11 tane köpek ile deney gerçekleştirildi.

Kuduz aşısını bulan Louis Pasteur’ün hayatı ve biyografisi 2

1985 senesinde ısırılan 9 yaşındaki Joseph Meister’a aşı yapıldı ve 3 ay sonrasında olumlu gelişmeler yaşandı.

Kuduz aşısı ilk olarak 1885 senesinde çıktı ve 1908 senesinde geliştirilmiş hali ile piyasada yer aldı.

SağlıkBiyografi

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir