Gesi Bağları'nda dolanıyorum tarih olabilir! Koruma altına alınıyor - Haber Jet

Gesi Bağları’nda dolanıyorum tarih olabilir! Koruma altına alınıyor

Kayseri-Sivas arasında bulunan türküsüyle meşhur olan Gesi bağları koruma altına alınıyor. Sosyal medyada gündeme gelen Gesi Bağları nerede, Gesi Bağları koruma altına alındı mı?

Çoğu kişinin türküsüyle ismini öğrendiği Gesi Bağları, Kayseri Melikgazi ilçesinde yer alıyor. Koruma altına alınacağı öğrenilen Gesi Bağları’nın ziyarete kapatılıp kapatılmayacağı da gündeme geldi.

GESİ BAĞLARI KORUMA ALTINA ALINIYOR

Kayseri Melikgazi ilçesinde bulunan Gesi Mahallesi; yeraltı mağara şehirleri ve mağaralar, dini ve kaya oyma yapılar, nadir bulunan doğal güvercin gübresinin birikmesini sağlayan birçok güvercinliği içinde barındırıyor.

Gesi Mahallesi, doğal ve arkeolojik sit alanı olması gerekçesiyle Bölge Koruma Kurulu ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma altına alma çalışmaları başlatıldı.

Gesi Bağları’nda Dolanıyorum Tarih Olabilir! Koruma Altına Alınıyor

GESİ BAĞLARI ÖNEMİ

Önemli vadilerin bulunduğu Kayseri bölgesinde; Hisarcık Vadisi, Kırlangıç Vadisi, Gesi Vadisi, Koramaz Vadisi yer alıyor.

Türküsüyle ünlenen Gesi Bölgesi, Koramaz Vadisi ile Ötedere Vadisi arasında yer alan ve doğal/kültürel yapısını hala korumakta olan bölgelerden biri.

Gesi Bölgesi doğal ve değerli güvercin gübresinin birikmesini sağlayan 150’den fazla güvercinliğe, mağara şehirlerine, dini ve kaya oyma yapılara ev sahipliği yapıyor.

Mimarisiyle dikkat çeken Gesi Bölgesi’nde 1980’li yıllardan itibaren koruma çalışmalarının olduğu biliniyor.

“ÇOK YERİNDE KARARLAR.”

ÇEKÜL Vakfı Kayseri temsilcisi Prof.Dr.Osman Özsoy Gesi Mahallesi’nin koruma altına alınmasının doğru bir karar olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Hem büyük tahribat oluyor yerleşmeden dolayı, hem de şehre çok yakın olduğu için taş ocaklarının halen aktif olarak kullanılmasının oluşturduğu tehditler var. Yetkililer zaman içerisinde biraz önlem almaya çalışıyorlar. Çok yerinde kararlar.”

Gesi Bağları’nda Dolanıyorum Tarih Olabilir! Koruma Altına Alınıyor

Gesi Bağları, Kayseri ve Sivas illeri arasında bulunuyor. Kayseri’nin 18 kilometre doğusunda yer alan Gesi Bağları, birçok sanatçının Gesi Bağları türküsünü seslendirmesiyle ün kazanmıştır.

Kültür SanatEditörün Seçtikleri

Gesi Bağları’nda dolanıyorum tarih olabilir! Koruma altına alınıyor” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Mercan Mercan

    Tarihi ve doğal güzellikleri barındıran her alan koruma altına alınmalıdır ?

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir