Bulgur Kralı'ndan kalan miras: Bulgurlu Palas tarihi ile İstanbul'a kavuştu - Haber Jet

Bulgur Kralı’ndan kalan miras: Bulgurlu Palas tarihi ile İstanbul’a kavuştu

Bulgur Palas tarihi eşsiz mimari dokusu ve yeniden İstanbul'a kazandırılması ile tekrar gündeme geldi. İBB ile yeniden hayat bulan Bulgur Palas hikayesi herkes tarafından merak konusu haline geldi.

İstanbul’un yedinci tepesinde kaderine terk edilmiş bir halde duran Bulgur Palas, İBB Miras’ın dokunuşuyla yeniden hayat buldu!

100 yılı aşkın süredir şehri tek başına izleyen bu tarihi yapı, artık sergisi, kütüphanesi, kafesi, kitapçısı ve seyir terasıyla İstanbullulara hizmet veriyor.

Bulgur Palas tarihi nedir?
*Restorasyon öncesi Bulgur Palas.

BULGUR PALAS TARİHİ VE MİMARİ SÜRECİNDEKİ SAKLI ANILAR

Bulgur Palas’ın hikayesi 1912 yılında dönemin ‘Bulgur Kralı’ olarak anılan Mehmet Habib Bey’in, İstanbul’un yedi tepesinden biri olan Kocamustafapaşa’da ünlü İtalyan mimar Giulio Mongeri’ye konak yaptırmak istemesiyle başladı.

Ne yazık ki Habib Bey bu konağın tamamlandığını göremeden, 48 yaşında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Bulgur Palas hikayesi nedir?

Habib Bey’in vefatının ardından konak, Osmanlı Bankası tarafından devralınmış ve bir süre arşiv ve banka çalışanlarının konutu olarak kullanılmıştır.

2001 yılında Osmanlı Bankası’nın Garanti Bankası’na katılmasıyla beraber bu tarih kokan nadide bina kaderine terk edildi.

Bulgur Palas tarihi nedir?İBB İLE CANLANAN BULGUR KONAK HİKAYESİ

Tarihi binanın kaderi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Bu bina İstanbulluların olacak” sözüyle değişmeye başlamıştır.

2021 yılında İBB tarafından satın alınan ve üç yıl süren kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, Bulgur Palas yeniden ayağa kalkar.

Bulgur Palas kaça kadar açık?Restorasyon süreci İBB’nin iştirak şirketleri KİPTAŞ, İGDAŞ, İstanbul İmar AŞ, İSTAC ve İSTON tarafından gerçekleştirilirken, yeniden işlevlendirme sürecini İBB Miras üstlenmiştir.

BULGUR PALAS YENİDEN HAYAT BULAN BİR MİRAS

Bulgur Palas, İBB Miras’ın projeleri arasında özel bir yer tutuyor.

Başkan Ekrem İmamoğlu, açılış konuşmasında bu projeyi “bizden önceki yönetimle aramızdaki zihniyet farkını ortaya koyan bir yapı” olarak tanımlar ve İstanbul’un mirasının beş yıldır emin ellerde olduğunu vurgular.

Bulgur Palas kaça kadar açık?
*Restorasyon sonrası Bulgur Palas.

İmamoğlu, İBB Miras ile yapılan işlerin sadece restorasyonla sınırlı kalmadığını, tarihi alanlar ve kültürel dokuya yeni değerler kazandırmak için dünya çapında işler gerçekleştirdiklerini belirtmektedir.

Bulgur Palas tarihi nedir?BULGUR PALAS KAÇA KADAR AÇIK?

Kütüphane, kitapçı, kafe ve seyir terası gibi alanlarla zenginleştirilen Bulgur Palas, şehrin yeni cazibe merkezlerinden biri olmaya adaydır.

Pazartesi hariç her gün 10:00-19:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek olan Bulgur Palas, 135 kişilik kütüphanesiyle saat 22:00’ye kadar hizmet veriyor.

Bulgur Palas tarihi nedir?MAGNUM PHOTOS SERGİSİNDE BULGUR PALAS

Bulgur Palas’ın açılışı, dünyanın en saygın fotoğraf ajanslarından biri olan Magnum Photos’un ‘Magnum İstanbul’da’ sergisiyle taçlandırıldı.

Paris, Londra ve New York merkezli ajansın 77’nci yıl sergisi, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşur. Sergide ise Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafına özel bir bölüm ayrılmıştır.

Kültür SanatEditörün SeçtikleriYaşam

Bulgur Kralı’ndan kalan miras: Bulgurlu Palas tarihi ile İstanbul’a kavuştu” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Münevver Münevver

    Bulgur Palas’ın böyle bir tarihi olması beni çok etkiledi mutlaka gitmek lazım

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir