Bakanlık çalışmalara başladı! Yeni modelde çalışan annelere müjde: Doğum izni uzatılacak - Haber Jet

Bakanlık çalışmalara başladı! Yeni modelde çalışan annelere müjde: Doğum izni uzatılacak

Çalışan anne ve anne adayları tarafından izin süreleri yetersiz bulunurken dört bakanlığın ortak çalışmasıyla 4 ayla sınırlı olan doğum izninin uzatılması gündemde. Çalışan annelere yönelik yeni düzenlemeler merakla bekleniyor. Hükümet, kadınların çalışma hayatına katılımını sağlaması ve iş yaşamında kalabilmesi için doğum sonrası izinleri de kapsayan yeni düzenlemelerin sinyalini verdi.

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu rakamları Türkiye’de doğum oranın en düşük seviyeye geldiğini ortaya koymuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı doğum istatistiklerinin endişe verici olduğunu ifade etmişti.

Son yıllarda düşen nüfus oranı hükümetin gündemindeki konular arasında yer aldı.

Doğum oranları düşünce çalışma hayatındaki annelerin ve anne adaylarının  izin süreleri için düğmeye basıldı. 4 bakanlık ortak hareketiyle çalışmalara etki analizi raporlamasıyla başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda nüfus artışını teşvik için doğum izinlerinin 112 günden 1 yıla çıkartılması önerisi gündeme geldi. İş hayatında yer alan birçok kadın ve anne adayları doğum izni uzatıldı mı sorusunun yanıtını merak ediyor.

AK Parti’nin MKYK  toplantısında nüfustaki erime ve çocuk sahibi olma konusundaki isteksizlik ele alındı. Sabah gazetesinden Fatma Göksu ve Burcu Şen’in haberine göre, çalışan kadınların çocuk yapma konusundaki endişe ve talepleri toplantıda ele alındı. MKYK’da konuya yönelik çözüm önerileri sunuldu.

 Doğum izni uzatılacak mı

DOĞUM İZNİ UZATILDI MI?

Uzun süredir beklenen konuda hükümet çalışmalarını resmen başlattı. Kadınların hem kariyer hem de çocuk yapmaları için hükümetin gerekli destekleri verip adım atması kararlaştırıldı. Çalışan anneler ve anne adayları için müjdeli haber geldi. Doğum izninin uzatılması gündemde. Doğum ve doğum sonrası için yeni plan ilk adımlar atılıyor.  Anne adaylarına doğum izni süresi, evden ve yarı zamanlı çalışma geliyor.

Kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerinin ya da çocuk yapmaktan vazgeçtiklerinin altını çizen bir MKYK üyesi, özellikle doğum sonrası izinlerle ilgili kadınların taleplerini dile getirdi.

doğum izni kaç gün

4 aylık doğum izni çok az olduğunu ifade eden MKYK üyesi  kadınların  evden çalışma ile desteklenmeleri ve bu duruma kaynak ayrılması gerektiğini aktardı.

Toplantıda 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının da gündeme getirilmesi ve adım atılması talebi de yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantıda  anne adayları ve anneler için yapılacak çalışmalar için atılacak her adımı yüzde 100 desteklediklerini ifade etti.

Buna göre kadınlar için iş hayatında reform sayılacak yeni düzenlemeler geliyor. Çalışan anneler için teşvik ve destek kapsamında gündemde olan maddeler şunlar;

  • Doğum izni süresi artırılacak.
  • Yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak.
  • Evden çalışma modeli uygulanacak.
  • Anneler esnek çalışmadan yararlanacak.
  • Annelerin kıdem boşlukları tamamlanacak.

2024 DOĞUM İZNİ SÜRESİ NE KADAR?

Doğum izniyle ilgili sevindiren bu gelişme sonrası  doğum izni uzatılacak mı sorusunun yanı sıra gözler 2024 doğum izni süresi ne kadar  sorusuna çevrildi.

Ülkemizde kamuda görev yapan kadın memurlar  16 haftalık doğum izninden yararlanıyor.  Özel sektörde çalışan kadınlar da doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izni alabiliyor.

Bu izin süresine  6 aylık ücretsiz izin eklenebiliyor.

GündemYaşam

Bakanlık çalışmalara başladı! Yeni modelde çalışan annelere müjde: Doğum izni uzatılacak” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Buse Buse

    Doğum izni bir an önce uzatılmalı zaten çok geç kalındı bu karar için

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir