Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor - Haber Jet

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor

Kronik hale gelen ara eleman sorunu hız kesmeden büyüyor. Sektör önde gelenleri, mühendisin aldığı maaşın 50 bin TL’den başladığını, usta maaşlarının 60-70 bin TL’den, iyi bir kaynakçının maaşının ise 100 bin TL’den başladığını belirtmesine rağmen ara eleman bulanamadığının altını çiziyor. Peki, özellikle üretime robot entegresinin hızlandığı bu yapay zeka çağında yerimizi kaybetmeye mi hazırlanıyoruz?

Milyonlar iş ararken sanayi sektörü eleman sıkıntısı çekmeye devam ediyor.

Başta üretim sektörü olmak üzere Türk iş dünyası nitelikli ve ara eleman sıkıntısı yaşıyor.

Son dönemde meslek liseleri ile ilgili çok önemli çalışmalar yürütülmesine rağmen sanayi sektöründeki ara eleman sorunu çözülebilmiş değil.

Üniversiteler,  her yıl 1 milyona yakın mezun veriyor.

Üniversiteden mezun olan bir genç, aslında uzmanlaşmış bir usta olarak mezun oluyor ancak çıraklık ve kalfalık bölümü eksik kalıyor.

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor 2

MESLEK LİSELERİ ÇARE OLAMADI

İş hayatında tecrübesiz mezunlar iş bulma sorunu yaşarken, tecrübe edinmeden yüksek ücretlere göz dikiyor.

Çıraklığını yapmadığı işin ustalığını yapmak isteyen mezunlar iş bulma sorunu çekerken,  sanayi sektörü ise ara eleman bulmakta zorlanıyor.

Çalışacak insanın çok olmasına rağmen işi bilen eleman bulmakta zorluk çeken imalat sektörünün derdine meslek liseleri de çare olamadı.

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor 3

MEZUN ÇOK İŞ YAPACAK KALİFİYE PERSONEL YOK

Sadece üretimde değil ülkemizde hizmet sektöründe garson, tarlada çoban, inşaat sektöründe ise işçi bulunamaz oldu.

Üniversitelerin birçoğu ise fonksiyonunu kaybetmiş durumda.

Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra da tecrübe ettik ki özellikle yıkımın ardından başlayan yoğun inşaat faaliyetlerinde inşaat işçisi, boyacı, kalıpçı bulunmasında zorluk yaşandı.

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor 4

100 BİN TL’YE ARA ELEMAN BULUNAMIYOR

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, İzmir Boat Show Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı’nda konuyla ilgili konuşan, Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu son yıllarda tekne ve ekipmanlarına talebin arttığının altını çizerek ara eleman bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

“Şu anda başlangıç pozisyonu için bir mühendisin aldığı maaş 50 bin TL’den başlıyor. Usta maaşları 60-70 bin TL’den başlarken, iyi bir kaynakçının maaşı ise 100 bin TL’yi geçiyor” diyen Hüroğlu, “Sektör olarak sadece Yalova ve Tuzla’da bu sektörde çalışan 70 bin kişi var. Tüm Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısı 100 bin” açıklamasında bulundu.

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor 5

VASIFLI İŞÇİLİK SIKINTISINA KARŞI ROBOTLAR GELİYOR

Sanayide ara eleman sıkıntısı had safhaya çıkmış, 100 bin TL’ye kaynakçı bulunamadığı şu dönemde ise üretime robot entegresi hız kesmeden devam ediyor.

Dijital çağda insanın bilgi ve uzmanlığının geride kalacağı günlere yaklaşıyor.

Üretime robot entegresi hızlanırken sanayide 100 bin TL’ye ara eleman bulunamıyor 6

Endüstriyel robotlu otomasyon uygulamaları özellikle seri üretim yapan işletmelerde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Çalışma alanlarının ise genişletilmesi bekleniyor.

Zımpara, çapak alma, polisaj, kaynak, palet yükleme, paketleme gibi ağır işler robot otomasyonları içinde kullanılmaya başlandı.

Endüstride robot kullanımı işçilik maliyetini azaltmak isteyen üretici için cazip geliyor.

Robotlar ve otomasyon endüstrinin tüm bölümlerinde önemli bir rol oynarken, yerinin doldurulması en zor olan iş alanlarına göz dikiyor.

GündemEkonomi

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir