Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli... Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 4 milyondan fazla araç geçti - Haber Jet

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli… Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 4 milyondan fazla araç geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleşen Yeni Zigana Tünel’inden bir yılda 4 milyondan fazla araç geçişi oldu. 3 Mayıs’ta hizmete giren tüneli Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olma özelliğini taşıyor. Yeni Zigana Tüneli’nin nerede ve kaç kilometre uzunluğunda olduğuna dair detaylı bilgiler….

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Yeni Zigana Tüneli hizmete girmesinin üzerinden geçen 1 yılda kesintisiz ulaşım imkanı sağlarken, 4 milyonun üzerinde araç tüneli kullanarak geçiş yaptı. Tünel, 3 Mayıs 2023’te hizmete girmişti.

Araç sürücüleri tünel öncesinde Zigana Geçidi güzergahında keskin virajlar ve rampalar nedeniyle korku dolu bir seyir yaşıyordu.  Yapımı için 2016 yılında start verilen Yeni Zigana Tünel’i kar, sis, taş düşmeleri gibi tehlikeler ile de karşı karşıya kalıyordu.

Bu yol üzerinde özellikle kış aylarında sürücülere zorlu anlar yaşıyordu. Yeni Zigana Tüneli, Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki bu riskleri ortadan kaldırmış oldu.

17 Mart 2017’de temeli atılan ve geçtiğimiz yıl Mayıs ayında hizmete giren tünel açılışının ilk yılında 4 milyonun üzerinde aracın geçişine ev sahipliği yaptı.

Zigana Dağı’nın tırmanılması ve inilmesi nedeniyle Gümüşhane-Trabzon arasındaki 100 kilometrelik virajlı yol, he 1-1,5 saat arasında sürüyordu. Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüşhane arasında mesafede azalmış oldu. Türkiye’nin en uzun karayolu olan bu tüneli ile yol ve koşullarına göre değişen bu  süre olarak yaklaşık 30 dakika azaldı.

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli... Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 4 milyondan fazla araç geçti 2

YENİ ZİGANA TÜNELİ NEREDE?

Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunuyor.

Çift tünel olarak inşası gerçekleşen Yeni Zigana Tünel’i Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisi ile Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında.

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli... Yeni Zigana Tüneli’nden bir yılda 4 milyondan fazla araç geçti 3

Tünellerin her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda.

Türkiye’de ilk defa karayolu tünellerinde yapılan dikey şaft yapıları Yeni Zigana Tüneli’nde uygulandı.  Proje ile 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olacak şekilde 6 adet havalandırma şaft yapısı mevcut.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir