Sokak hayvanlarının uyutulması hakkında taslak maddeleri ve tasarının özeti - Haber Jet

Sokak hayvanlarının uyutulması hakkında taslak maddeleri ve tasarının özeti

Kamuoyunda tepkilere yol açan sokak hayvanları tasarısının detayları belli oldu. Hayvanları Koruma Kanunu kapsamındaki sokak hayvanları yasa tasarısında dikkat çeken maddeler yer alıyor.

Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sokak hayvanlarının uyutulması yasa teklifi Meclis’e sunulmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda başıboş köpeklerin saldırıları birçok habere konu olurken sokak köpeklerinin saldırısı nedeniyle yaşanan mağduriyet AK Parti’nin gündemindeki konular arasında yer aldı. Konuyla ilişkin tedbir alınması kapsamında hayvan haklarıyla ilgili yasa tasarısı için düğmeye basıldı.

Sokak hayvanlarıyla ilgili kritik adım atılarak ilgili yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Taslakta yer alan sokak hayvanlarının uyutulması hakkındaki maddeler kamuoyunda eleştiri ve tepkileri beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki haftalarda masasına gelecek olan taslak çalışmasıyla ilgili “Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım” talimatı verdi.

SOKAK HAYVANLARI UYUTULMASI HAKKINDA HANGİ TASLAK MADDELERİ VAR?

Sokak hayvanları yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi de içeriyor. Taslakta yer alan maddeler arasında şunlar yer alıyor.

Hazırlanan taslak ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda 8 maddede değişiklik öngörülüyor. Bu kapsamda kanunun 3. maddesine “sahipsiz sokak hayvanı” tanımı eklenecek ve  6’ncı maddede “köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılmasıyla” ilgili genel hükümler yer alacak.

Vatandaş tarafından şikayet edilen saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak.

İlgili Haberler

Mahallelerde beslenen zararsız köpekler ise kısırlaştırılmak şartıyla sokakta kalmaya devam edecek.

Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekerek internet üzerinden sahiplendirme ilanı  yayınlayacak. İlan sonrası köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre verilecek.

Sahiplendirilen hayvanlara çip takılacak.  Sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği takip edilecek. Bu kişiler sahiplendiği hayvanı sokağa bıraktığı takdirde Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yaptırımlar uygulanacak.

Sokak köpekleri uyutulacak mı?

SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısına göre, toplanan sokak köpekleri arasında barınak koşullarında yaşamını devam ettiremeyecek durumda hasta ve saldırgan olanlar ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenler iğneyle uyutulacak.

Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınması ve sürecin bu şekilde devam etmesi öngörülüyor.

Gündem

Sokak hayvanlarının uyutulması hakkında taslak maddeleri ve tasarının özeti” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Melis Melis

    Çok üzülüyorum sokak köpeklerinin uyutulmasına karşıyım

    Yanıtla
  • Burak Burak

    1 ay sahiplendirilmeleri için kısa bir süre sonrası çok acı

    Yanıtla
  • Büşra Büşra

    İğne ile mi uyutulacak sokak köpekleri bunu yapanların yüreği nasıl dayanacak

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir