Ölü Deniz'in aşırı tuzluluğunun nedeni suyun buharlaşarak yükselmesi - Haber Jet

Ölü Deniz’in aşırı tuzluluğunun nedeni suyun buharlaşarak yükselmesi

Muğla ilinin Fethiye ilçesinde yer alan Ölü Deniz, her sene çok fazla ziyaretçi akımı yaşıyor. 2006 senesinde dünyanın en güzel kumsalı seçildi ve aşırı tuzluluğu ile tanınıyor. Tuz oranının neden yüksek olduğu ise merak edildi.

Likyalılarda ışık ve güneş diyarı olarak bilinirken Orta Çağ’da “Uzak Diyar” adıyla bilinmekte olan Ölü Deniz, Teke Yarımadası’da yer alıyor.

Ürdün, İsrail ve Filistin arasında yer alan ve aslında durgun bir göl olarak niteliğinde olan bu eşsiz yere giden herkes neden tuzlu sorusuna cevap arıyor.

Dünyanın en tuzlu su kütlelerinden biri olan Ölü Deniz’de herhangi bir canlı yaşamıyorken tuzluluğunun sebebi Ürdün Nehri sayesinden beslenir ama başka hiçbir çıkış yerinin olmamasıdır. Su sadece minerallerini bırakarak ve buharlaşarak çıktığı için tuz oranı oldukça fazladır.

Ölü Deniz'in aşırı tuzluluğunun nedeni suyun buharlaşarak yükselmesi 2

Tektonik aktiviteler sebebiyle de mineral açısından zengin olan kaynakların olması da tuz oranını arttırmaya sebep oluyor.

HERHANGİ BİR CANLI YAŞAMIYOR

Fethiye’de bulunan Ölü Deniz’de tuzluluk oranı fazlalığından dolayı bir canlı yaşamıyor. Salamura karidesleri tuzu çok sevmesine rağmen onun bile ilgisini çekmemektedir.

Okyanustan 9,7 kat daha fazla tuzlu olduğu tahmin edilen bu yerde, Etiyopya’da olan Gaet’ale Göleti’nden sonra gelmektedir.

NASA Dünya Gözlemevi’nde yer alan bilgiler sonucunda “kumla karışık zeytinyağı hissi” ifadesi ortaya çıktı.

Ölü Deniz'in aşırı tuzluluğunun nedeni suyun buharlaşarak yükselmesi 3

Durgun olması sebebiyle Ölü Deniz ismini almasına rağmen kendisini sürekli yeniler. Sahip olduğu kaynak suyu çıkışları sayesinde açıkdenize giden bir akıntı ortaya çıkar ve tuz farkı sebebiyle açıkdeniz ile bir sirkülasyon oluşur.

Gel- git sayesinde de yarım metre olarak yükselebiliyor ve böylece deniz suyu da eklenebiliyor.

ÖLÜDENİZ’E NASIL GİDİLİR?

Kara, deniz ve havayolu ile ulaşım sağlanabilen bu beldeye otobüs seferleri de düzenleniyor.

Dalaman Havaalanı’na 45 dakika uzaklıkta olan bu yer Fethiye’ye 12 km uzaklıkta.Deniz sporları imkanının yanında dağcılık, rafting, yürüyüş gibi aktiviteler de turistlerin gözdesi olabiliyor.

Babadağ’da Yamaç Paraşütü imkanını da gözden geçirebilirsiniz.

Ölü Deniz'in aşırı tuzluluğunun nedeni suyun buharlaşarak yükselmesi 4

GündemEditörün Seçtikleri

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir