Halkbank'tan ABD'de devam eden ikinci İstinaf Mahkemesi hakkında açıklama - Haber Jet

Halkbank’tan ABD’de devam eden ikinci İstinaf Mahkemesi hakkında açıklama

Halkbank, ABD'de banka aleyhine 27 Mart 2020 tarihinde açılan tazminat talepli birinci hukuk davasının (Owens davası) nihai olarak düşmüştü. Halkbank'a ABD'de bir dava daha açıldı.  Halkbank, ABD'de açılan ikinci hukuk davasına ilişkin açıklamada bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri  tarafından Halkbank Davası, ABD Bölge Mahkemesi tarafından 2019 yılına New York’ta açıldı.

İran’a yönelik yaptırımların delinmesine ilişkin olarak açılan dava kapsamında, Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla, ve İranlı iş insanı Rıza Sarraf ABD finans kuruluşlarını dolandırmakla suçlandı.

Rıza Sarraf, tarafına yöneltilen suçlamaları kabul etti.

2017’de Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade verdi.

Hakan Atilla, 28 ay ABD’de tutuklu kaldıktan sonra 2019 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı.

2019’da federal savcılar Halkbank dolandırıcılık ve kara para aklama da dahil altı suçtan dava açtı.

Halkbank, ABD’de banka aleyhine 27 Mart 2020 tarihinde açılan tazminat talepli birinci hukuk davasının nihai olarak düşmüştü.

Halkbank’a ABD’de bir dava daha açıldı.  26 Temmuz 2023 tarihinde Banka aleyhine açılan ikinci hukuk davası (Hughes davası) hakkında Halkbank’tan duyuru yapıldı.

BİRİNCİ DAVA ANIMSATILDI

ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, savcılığın talebine istinaden 1 Mayıs 2024 tarihinde verdiği karar ile banka hakkındaki ceza davası sonuçlanana kadar söz konusu hukuk davasındaki tüm yargı süreçlerinin durdurulmasına karar verdi.

ABD’de açılan ikinci davaya ilişkin KAP’a açıklama yapan banka, hakkında açılan tazminat talepli birinci hukuk davasının (Owens davası)  8 Ocak 2024 tarihinde Halkbank lehine düştüğünü hatırlattı.

Halkbank açıklamada ayrıca İkinci İstinaf Mahkemesinin, banka lehine bir karar vermesi halinde davanın yargılamaya gitmeden düşeceğinin altını çizdi.

Aleyhte karar vermesi durumunda ise bankanın yasal itiraz haklarını kullanacağını vurguladı.

Ceza davasında bankanın devlet dokunulmazlığı gerekçesiyle davanın reddedilmesi yönündeki temyiz süreci ise devam ediyor.

Halkbank bu kapsamda ”Bankamız hakkındaki ceza davasında nihai karar verilene kadar ikinci hukuk davası (Hughes davası) askıya alınmıştır.” ifadelerini kullandı.

GündemSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir