Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever 7 bilimsel deneye imza atıyor! Uzayda 3. gün - Haber Jet

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever 7 bilimsel deneye imza atıyor! Uzayda 3. gün

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu 8 Haziran 2024 Cumartesi günü VSS Unity adlı uzay aracıyla gerçekleştirdi. Şu an üçüncü gününde olan Atasever'in yapacağı 7 bilimsel deney de merak konusu oldu.

Uzayda İnsülin Kalemi testi, Message, Metabolom, YUVA, IvmeRad, MIYELOID ve Beacon gibi 7 bilimsel Deneye imza atacak Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğı yarın başlayacak.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ ASTRONOTU TUNA CİHANGİR ATASEVER’İN UZAYDA 3. GÜN

Uçuşu öncesinde Anadolu Ajansı muhabiriyle röportaj yapan Atasever, Türkiye için bu uçuşun önemli olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu;

“Uçuşta Azerbaycan bayrağı da Türk bayrağının hemen yanında göğsümün üzerinde yer alacak. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını da bilimsel misyona dönüştürdük. 7 farklı bilimsel deney seçtik.

Bunların uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalışıyoruz. Uzay uçuşumuz için hiçbir ek maliyet çıkarmadan yeni bir bilimsel misyon türetmiş olduk. Umuyorum ki bu uçuş kapsamında gerçekleştireceğimiz deneyler ülkemizdeki uzay araştırma ve çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya çıkacak, ne zaman dönecek? 7 bilimsel deney nedir?

ATASEVER’İN YAPACAĞI 7 BİLİMSEL DENEY NEDİR?

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, bilim misyonu çerçevesinde 7 bilimsel deneye imza atacak. Deneyler arasında şunlar yer almakta;

UZİKAT (Uzayda İnsülin Kalemi Testi): Özel bir kutu içerisine yerleştirilen 2 farklı insülin kaleminin mikro yerçekimi ortamında ilgili dozu ne kadar etkin şekilde aktarabileceği gözlemlenecek.

MESSAGE: Uçuş öncesinde ve sonrasında toplanan kan örnekleri üzerinde yapılacak transkriptomik analizler ile mikro yerçekimi koşullarından etkilenen genlerin belirlenmesi amaçlanıyor.

METABOLOM: Yüksek yerçekimi ivmesi, mikro yerçekimi ve uzay radyasyonunun sebep olduğu fizyolojik ve biyokimyasal değişimler analiz edilecek.

IvmeRad: Özel olarak tasarlanmış uçuş tulumu üzerinde uzaya taşınacak IvmeRad, görevin tüm fazlarında astronotun maruz kalacağı iyonize radyasyona dair doz ölçümü yapılacak.

YUVA (Yöründe Altı Uçuşta Vezikül Analizi): Veziküller hücre ve hücreler arasında haberleşme amacıyla da kullanılıyor. Uçuş öncesi ve sonrasında Atasever’den toplanan biyolojik örneklerin içerisinde bulunan veziküller, geliştirilen mikroakışkan çip vasıtasıyla izole edilecek.

MIYELOID: Kanser gibi bazı inflamatuar hastalıklar esnasında bağışıklık sistemi tepkisini baskılayan hücre gruplarının değişimi incelenecek.

BEACON: Yakın kızılötesi Spektroskopisi yöntemi ile ilk defa bir uzay uçuşunun tüm fazlarında beyinin Prefrontal Korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısı dinamikleri incelenecek.

Tuva Cihangir Atasever kimdir, kaç yaşında?

TUVA CİHANGİR ATASEVER KİMDİR?

12 Ağustos 1992 yılında Ankara’da dünyaya gelen Atasever, üniversite eğitimini Ankara Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı.

Yüksek lisansını Kaliforniya Üniversitesi’nde yapan Atasever, Türkiye’ye döndükten beş sene sonra Roketsan’da Aviyonik mühendisi olarak çalışmaya başladı.

Nisan 2023 yılında Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu görevi için ilk yedek Türk astronot Tuva Cihangir Atasever seçildi.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir