Antik Yunan geleneği Anneler Günü, 2024 senesinde 12 Mayıs'ta kutlanıyor! Peki, neden tarihi değişir? - Haber Jet

Antik Yunan geleneği Anneler Günü, 2024 senesinde 12 Mayıs’ta kutlanıyor! Peki, neden tarihi değişir?

Mayısın ikinci haftasındaki pazar günü, her sene Anneler Günü olarak kutlanmakta. Bu sene tarih, 12 Mayıs'ı gösterdi. Peki Anneler Günü tarihi neden değişir, nereden çıktı? İşte, tarihi...

Genelde mayısın ikinci haftasında kutlanan Anneler Günü, annelerimizin bizler için verdiği emeğine, bizim için çabalarına teşekkür etmek için çok özel bir gündür. Anneler Günü ne zaman?

Anneler Günü bu yıl 12 Mayıs Pazar günü kutlanacak. Her gün sevgimizi göstermemiz gereken annelerimiz için olan bu özel günün tarihçesini merak ediyorsanız sizler için anlattık. Anneler gününün tarihi yazımızın devamında yer almaktadır.

Antik Yunan geleneği Anneler Günü, 2024 senesinde 12 Mayıs'ta kutlanıyor! Peki, neden tarihi değişir? 2

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneleri onurlandıran en özel günlerden olan Anneler Günü geleneği, Antik Yunan Mitolojisine dayanmakta.

Antik Yunan’da anne kabul edilen Rhea için ilkbahar festivali vermekteydiler. Antik Romalılar da 250 yıl önce Kibele onuruna ilkbahar festivali kutlamışlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde öğretmen olduğu bilinen Anna Maria Jarvis, kaybettiği annesi için her yıl anma töreni düzenleyerek anneler günü geleneğini başlatmıştır.

Antik Yunan geleneği Anneler Günü, 2024 senesinde 12 Mayıs'ta kutlanıyor! Peki, neden tarihi değişir? 3

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneler Günü ilk olarak Yunan mitolojisinde Rhea’ya besledikleri saygı ve sevgilerini göstermek için her yıl ilkbaharda yaptıkları festivalle kutlanmaya başlandı.

M.Ö.27-M.S. 395 Antik Roma Dönemi Kibele’ye verdikleri değeri göstermek için Anneler Gününü kutladı.

1600’lü yıllarda İngiltere’de mayısın dördüncü haftası Lent adını verdikleri Anneler Pazarı’nda annelere olan sevgi ve teşekkürlerini gösterirlerdi.

ABD’de 1908 yılında başlayan Anneler Günü geleneği ise bir özleme dayanıyor. Anne Jarvis 1905 senesinde vefat eden annesine minnettar olduğu ve sevgisini yeterince gösteremediği için her sene onu anmak için 1908 yılında Ölmüş anneler için anma kutlaması yaptı böylelikle Anneler Günü geleneğini başlattı.

Amerika’da başlayan geleneğin 1914 yılında tüm dünyaya yayılmasıyla Türkiye’de Anneler Günü ilk olarak 1955 yılında kutlandı.

NEDEN FARKLI ZAMANLARDA KUTLANIR?

Türkiye’de mayısın ikinci haftası pazar günü kutlanan Anneler Günü, İngiltere’de mayısın dördüncü haftası pazar günü kutlanır. Bu özel gün her sene de farklı tarihte kutlanır örneğin; 2024 yılında Türkiye’de Anneler Günü 12 Mayıs iken 2023 yılında 14 Mayıs, 2022 yılında ise 8 Mayıs’ta idi. Bunun sebebi mayısın ikinci haftasındaki pazar gününün takvimde her sene değişmesinden kaynaklanır.

Bazı ülkelerde Anneler Günü’nün farklı tarihte kutlanma sebebi ise Paskalya Bayramı’ndan sonra gelen ilk pazar gününe göre hesaplanmasından dolayı.

ANNELER GÜNÜ TARİHİ NEDEN DEĞİŞİR?

Dünya genelinde Paskalya’dan sonraki ilk pazar günü olarak geçen bu süre, Türkiye’de Mayıs ayının ikinci pazarı olarak geçer ve bu tarihte Anneler Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Takvimdeki değişiklik göz önünde bulundurulduğunda Mayıs ayının ikinci pazarı bu sene 12 Mayıs’a denk gelmekte.

Diğer ülkelerde de Anneler Günü tarihi değişiklik gösterebilir.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir