Bursa Görükle'de satılık fiyatlarını etkilemesi için uygulandığı iddia edilen kira garanti sistemi nedir? Kiracılar emlakçılardan şikayetçi - Haber Jet

Bursa Görükle’de satılık fiyatlarını etkilemesi için uygulandığı iddia edilen kira garanti sistemi nedir? Kiracılar emlakçılardan şikayetçi

Kira Garantili Sistem ile emlakçılar ev sahiplerine maddi yönden büyük avantaj sağlarken, evin tüm süreçleriyle ilgilenerek kiracı ile ev sahibi arasında köprü oluyor. KGS son günlerde hızla yayılırken ekşi sözlükteki bir entry gündem oldu. İddialara göre, Bursa Görükle, ev alırken ya da kiralarken kesinlikle kira garanti sistemi ya da mülk yönetimi sisteminden uzak durulması gereken bir yer olarak ifade ediliyor. KGS sisteminin, emlakçılar tarafından ciddi bir rant sağladığı iddia edilirken kiracıların mağduriyet yaşadığı gündemde hızla yayılıyor.

Yıllardır başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede uygulanan kira garanti sistemi Türkiye’de son yıllarda gündemde yer almaya başladı.

Mülk sahibi ile kira garanti yönetim modeli üzerinden anlaşma yapılarak yetki verilen bu sistem hakkında şikayetler hız kazandı.

Özellikle Bursa Görükle satılık fiyatlarının oldukça düşük olması sonrası yeniden gündeme gelen bölgede vatandaşlar sosyal mecrada şikayetlerini dile getirmeye başladı.

KİRA GARANTİ SİSTEMİ NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Kirada Garanti Sistemi (KGS), kiracı ile ev sahibinin iletişimini güvenilir düzeyde tutmayı amaçlayan bir sistemdir.

Kira Garantili Sistem ile emlakçılar ev sahiplerine maddi yönden büyük avantaj sağlarken, evin tüm süreçleriyle ilgilenerek kiracı ile ev sahibi arasında köprü oluyor.

Kira Garanti Sistemi’nden yararlanmak isteyen gayrimenkul sahiplerinden yıllık bir hizmet bedeli alınır.

Bu hizmet bedeli mülkün bir aylık kira tutarı kadar olur. Mülk sahibi gayrimenkulü boş dahi kalsa düzenli olarak kira almaya devam eder.

Yani, KGS, mülk sahiplerinin kira ödemelerinde mağduriyet yaşamasının önüne geçen bir sistemdir.

Kiracıların ise sistemin sunduğu finans ve ödeme opsiyonlarından yararlanmalarını sağlayan bir sistemdir.

Ayrıca emlakçılar KGS ile ev sahiplerine aylık maaş alır gibi kira garantisi sunmanın yanı sıra konut ile ilgili hukuksal süreçlere de dahil oluyorlar.

BURSA GÖRÜKLE’DEKİ KİRA SORUNU KİRACILARI İSYAN ETTİRDİ

Ekşi sözlükteki bir entrye göre, Bursa Görükle ev alırken ya da kiralarken kesinlikle kira garanti sistemi  ya da mülk yönetimi sisteminden uzak durulması gereken yer olarak ifade ediliyor.

Ekşi’de yer alan iddialara göre bölgede KGS sistemi şöyle çalışıyor;

Kiracı ile mal sahibiyle hiçbir şekilde iletişim kurmuyor.  Kiracı ile pazarlığı sadece emlakçılar yapıyor.

Satış sözleşmesi esnasında bile mal sahibi yerine emlakçı yer alıyor. Yani mülk yönetimi adı altında başka kişiler satıcı olarak dahil ediliyor.

Sözleşme esnasında kapora isteniyor ama bu kapora sözleşmede yer almıyor.

İlgili Haberler

Üstelik kiracıya sözleşmede 5 yıl boyunca evinizi mülk yönetimine vermeniz ve cezai şartlarını kabul etmenizle ilgili maddeler dayatılıyor.

Bursa Görükle’deki evlerin ucuzluğu kiracıları cezbetse de emlakçıların kurduğu bu sistemden bölge halkı rahatsız.

Ekşi sözlükteki bir entry’de “Buradaki evlerin ucuzluğuna kanıp emlakçıların eline düşmeyin. Müthiş bir sistem kurmuşlar. Örgüt gibi çalışıyorlar.” ifadeleri yer alıyor.

Bursa Görükle kira fiyatları ne kadar?

BURSA GÖRÜKLE BÖLGESİ KİRA GARANTİ SİSTEMLİ EVLER

İddiaya göre Görükle’nin ani gelişimi, yerleşiminin oturmaması, imar ve oturum izni sorunları yüzünden emlakçılar kurdukları bu sistemle bölgeyi adeta ele geçirmişler.

Emlakçıların mülk yönetimi adı altında binaları bağlayıp sistem kurduklarını iddia eden paylaşımlar çoğalıyor.

Çok kullanılan satılık sitesindeki ilanlardan bazılarını derledik.

Kira getiri sistemi nedir?

Bir başka ifadeye göre emlakçılar mülk sahibi üzerinden ciddi bir rant elde ediyor. Çünkü kurdukları mülk yönetimi sistemi daha karlı kazançlar elde etmelerini sağlıyor.

Kira Garanti sistemi nasıl çalışır?

Örnek olarak 36 daireli bir binayı bağlasan yılda 36 kira mülk yönetimi komisyonu emlakçının eline geçiyor. Yine aynı iddiaya göre  bir de evler kendi yönetiminde kalmak kaydıyla kira ve satış komisyonu alınıyor ve sıfır sermayeyle güzel bir kazanç cebe girmiş oluyor.

Şirket garantili kiralama ne demek?

İddia edilen konuyla ilgili yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

EkonomiGündem

Bursa Görükle’de satılık fiyatlarını etkilemesi için uygulandığı iddia edilen kira garanti sistemi nedir? Kiracılar emlakçılardan şikayetçi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Sıraç Sıraç

    Görükle kiralık daire ilanların bunlardan çok var bölgeyi ellerine almışlar ne kadar engelleyebilirsin ki

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir