Milli yas ilan edilince bütün öğrencilerin aklına aynı soru geldi: Milli yasta okullar tatil mi? - Haber Jet

Milli yas ilan edilince bütün öğrencilerin aklına aynı soru geldi: Milli yasta okullar tatil mi?

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine toplantısı yapıldı. 3 saat süren toplantının ardından basın açıklaması yapan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümü sonrası Türkiye’de 1 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı. Yas kararı sonrası milyonlarca öğrencinin ilk aklına gelen soru ‘milli yasta okullar tatil mi’ sorusu oldu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopterinin düşmesi sonrası başlatılan arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı ve Reisi’nin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu gelişme sonrası Türkiye’de 1 günlük milli yas ilan edildi.

MİLLİ YASTA OKULLAR TATİL Mİ?

Okulların ne zaman tatil olacağı daha önce açıklanan resmi tatil günlerine göre belirlenmektedir. Ancak olağanüstü durumlarda da okullar tatil edilmektedir. Örneğin; kar yağışı nedeniyle okulların valilik kararıyla tatil edilmesi gibi. Dolayısıyla okulların tatil kararı devlet mercileri tarafından ayrı olarak duyurulmaktadır.

Milli yaslarda okullar tatil değildir. Daha önce 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanan deprem nedeniyle yas ilan edilmiş ve okullar da eğitimi ara verilmişti. O dönem okullarda deprem sonrası eğitim ara verilmesi nedeniyle milli yas dönemleri okulların tatil olduğu düşüncesi oluştu. Ancak o dönem okullarda eğitime, yas ilan edildiği için değil, deprem nedeniyle ara verilmişti.

Diğer milli yaslarda olduğu gibi İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümü nedeniyle ilan edilen milli yasta da eğitim ve öğretim devam edecektir. Okullara ilişkin aksi bir karar durumunda hükümet tarafından açıklama yapılmaktadır.

Milli yas okullar tatil mi?

MİLLİ YASTA NE YAPILIR?

Her ülkede milli yas nedeniyle farklı kurallar uygulanmaktadır. Ancak genellikle milli yaslarda şunlar yapılır:

Resmi kurumlarda, kamu binalarında ve okullarda bayraklar yarıya indirilir.

Eğlence amaçlı etkinlikler, konserler ve kutlamalar iptal edilir veya ertelenir. Resmi törenlerde daha sakin ve saygılı bir atmosfer hakim olur.

Milli yas tatil mi?

Televizyon ve radyo kanallarında müzik yayınları, eğlence programları ve reklamlar durdurulur ya da azaltılır. Bunun yerine haberler, belgeseller ve milli yası konu alan programlar yayınlanır.

Alanlarında Değişiklikler: Toplu taşıma araçlarında ve kamu alanlarında sessizlik ve saygı hakim olur. Anonslar ve müzik yayınları sınırlanır.

Milli yasın sebebine bağlı olarak, hayatını kaybedenler için cenaze törenleri düzenlenir ve devlet erkanı ile halkın katılımıyla anma etkinlikleri yapılır.

EğitimPolitikaSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir