Kızıl Goncalar'ın Cüneyd'inin sezon finalinde okuduğu "Cüneyd" şiiri Asaf Halet Çelebi'ye ait - Haber Jet

Kızıl Goncalar’ın Cüneyd’inin sezon finalinde okuduğu “Cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye ait

Ekranların heyecanla takip edilen dizisi Kızıl Goncalar olaylarla dolu sezon finaliyle ara verdi. 19. bölümde Cüneyd'in babası Vahit'in gelmesiyle bir anda değişen dengeler ve ortaya çıkan gerçekler sezon arası verilirken akıllarda pek çok soru işareti bıraktı. Cüneyd'in son sahnede okuduğu Asaf Halet Çelebi'ye ait "Bakanlar bana gövdemi görürler ben başka yerdeyim" dizeleri ise izleyiciyi duygulandırdı.

Senaryosunu Şükrü Necati Şahin’in yazdığı dizinin yönetmen koltuğunda Ömür Atay oturduğu Kızıl Goncalar dizisinin sezon finali dün akşam yayınlandı. Bölüm boyunca ve sonrasında sosyal medyada bölüme dair soruların cevapları araştırılırken özellikle Kızıl Goncalar’da Mert Yazıcıoğlu’nun canlandırdığı Cüneyd karakterinin son sahnede okuduğu “Cüneyd” şiiri üzerinde duruluyor. İzleyenleri etkisi altına alan şiirin şairi, anlamı ve dizileri gündeme geldi.

KIZIL GONCALAR’DA CÜNEYD’İN OKUDUĞU ŞİİR KİMİN?

Kızıl Goncalar’da Cüneyd’in sezon finalinde okuduğu “Cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye ait. Asaf Halet Çelebi, tasavvuf, masallar, dinler tarihi gibi konularından aldığı ilhamı şiirlerinde yansıtan bir şairdir.

CÜNEYD ŞİİRİ

bakanlar bana

gövdemi görürler

ben başka yerdeyim

gömenler beni

gövdemi gömerler

ben başka yerdeyim

aç cübbeni cüneyd

ne görüyorsun?

görünmeyeni

cüneyd nerede

cüneyd ne oldu

bana sana olan

ona da oldu

kendi cübbesi altında

cüneyd yok oldu

Kızıl Goncalar’ın Cüneyd’inin Sezon Finalinde Okuduğu “cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye Ait

KIZIL GONCALAR’DA OKUNAN CÜNEYD ŞİİRİ NE ANLATIYOR?

Vahit’in dergahtaki hakimiyeti ele geçirdiği sahnede Sadi Hüdayi efendi yerdedir ve Cüneyd fanilerle içeri girer. Babasına karşı durarak onu dergahtan çıkartmak istediği esnada Sadi Hüdayi babası Vahit’in dedesini öldürdüğü söyler. Vahit’le karşı karşıya gelen Cüneyd, babasının bir sözüyle annesinin ölümüyle alakalı gerçekleri hatırlar.

Ardından dergahı terk ederek surların doğru giden Cüneyd,  “Bakanlar bana gövdemi görürler ben başka yerdeyim” dizeleri okunmaya başlar.

Asaf Halet’e ait Cüneyd şiiri, şairin çoğu şiirinde olduğu gibi tasavvufi ve metafizik anlamlar içerir. Tasavvufun ana meselelerinden olan varlık ve hakikat üzerine olan şiir bir nevi cübbenin ardındakini aramakla ve hep başka bir yerde olma vurgusuyla maddi olan şeyin ardındaki hakikati anlatır.

Bedenin ardındaki ruha, cübbesinin ardındaki Cüneyd’e yani dizide de referans verilen 9. yüzyılda yaşamış Cüneyd Bağdadi’ye atıf yapar.

Şiir, görünenin ardındakine tasavvuftaki yokluk ve sonsuzluk ilişkisine atıfta bulunuyor.

Cübbenin ardındaki hakikate vurgu yaparak, aynı Cüneyd’in gerçekleri hatırlaması, zihnindeki örtünün kalkması gibi, “kendi cübbesi altında/cüneyd yok oldu” dizeleriyle kendi öğrendiği hakikatle tamamlanarak yok olduğu anlamları çıkarılabilir.

Kızıl Goncalar’ın Cüneyd’inin Sezon Finalinde Okuduğu “cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye Ait

ASAF HALET ÇELEBİ KİMDİR?

Tasavvufi ve Asya kültürüyle bezenmiş şiirleri olan Asaf Halet, 27 Aralık 1907 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Dahiliye Nezareti Şifre Kalemi Müdürü Mehmet Sait Halet Bey’dir. Babası sayesinde dini ve tasavvufi edebiyatla ilgilenmiş, Fransızca ve Farsça dersleri, musiki ve nota dersleri almıştır.

8 yıl boyunca Galatasaray Lisesi’nde eğitim gördü. Ardından üç yıl kadar Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar) öğrenim gördükten sonra Adliye Meslek Mektebi’ni tamamladı.

Devletin çeşitli kademelerinde görevler aldıktan sonra 1946 genel seçimlerinde İstanbul’dan bağımsız milletvekili adayı oldu ancak seçilmedi. Uzun bir süre İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölümü kitaplığında kütüphane memuru olarak çalıştı.

15 Ekim 1958 tarihinde 51 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında geçen edebi yaşamını Türk şiirinde modern-gelenekçi bir üslup benimseyerek soyut şiirler yazdı.

Divan edebiyatından büyük ölçüde etkilenen şairin şiirlerinde özellikle tasavvufi ve Asya kültüründen etkilendiği görülmekte.

Türk Edebiyatı’nda kendi yazdığı türün ve soyut şiirin tanımını yaparak Divan ve Fars edebiyatının incelikleriyle alakalı incelemeler ve çeşitli çeviriler yaptı.

Sanatın pek çok alanıyla ilgilenen Şair Asaf Halet, resim, müzik ve bilimle de haşır neşirdir. Bu alanlarda makaleleri vardır.

Kızıl Goncalar’ın Cüneyd’inin Sezon Finalinde Okuduğu “cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye Ait

Editörün SeçtikleriFilm DiziTrend

Kızıl Goncalar’ın Cüneyd’inin sezon finalinde okuduğu “Cüneyd” şiiri Asaf Halet Çelebi’ye ait” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Esra Esra

    Cüneyd isminin bile neden karaktere verildiği bulundu. öyle güzel ve anlamlı bir şiir. tasavvufta cübbe bilgelik ve hakikat örtüsü diye de geçer. cüneyd bağdadi’nin “cübbemin altında Allah’tan gayrı bir şey yok” sözünü de akıllara getiriyor.

    Yanıtla
  • Derya Derya

    Sezon finali yıktı geçti bizi. yaz boyu anca toplarlanırız

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir