Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i resmen tanıma kararı aldı! Filistin'i devlet olarak tanıyan ülkeler - Haber Jet

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin’i resmen tanıma kararı aldı! Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkeler

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği yoğun saldırılar ve sistematik katliamlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı kadın ve çocuklar dahil olmak üzere 35 binin üzerine çıktı. Dünyada sivil protestolar devam ederken ülkelerde konuya ilişkin harekete geçiyor. Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları şiddetini arttırarak devam ediyor. Dünya genelinde başlayan İsrail karşıtı protestolar ABD’de üniversiteleri de etkisi altına almıştı. Eurovision Şarkı Yarışmasında da devam eden ve sivil hareketlerle tepki koyulan katliama, devletlerde somut adımlar atmak için harekete geçti.

Filistin devletini hali hazırda tanıyan 8 Avrupa Birliği ülkesine ek olarak Norveç, İrlanda ve İspanya’da resmen tanıyacaklarını açıkladı.

Batıdan gelen bu tanıma kararlarının, İsrail’in dünya siyasetinde köşeye sıkıştıracağı düşünülüyor.

NORVEÇ, İRLANDA VE İSPANYA’DAN RESMEN TANIMA

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Filistin devletini tanıyacağına dair açıklamasının ardından resmi duyuru geldi.

Norveç hükümeti Filistin’i, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs 2024’te resmen tanıdı.

Store, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çözümün “yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” olduğunu işaret etti.

Ardından İrlanda Başbakan’ı Simon Harris, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Michael Martin ve İrlanda Ulaştırma Bakanı Eamon Ryan, başkent Dublin’de düzenledikleri basın toplantısında konuştu.

Filistini Tanıyan ülkeler

Başbakan Harris konuşmasında İrlanda, Norveç ve İspanya olarak Filistin devletini tanıdıklarını ilan etti. Kararı hayata geçirmek için gerekli ulusal adımları atacaklarını açıkladı.

Harris’in açıklamasında “başka ülkelerin de bu önemli adımı atarak bize katılacaklarından eminim” sözleri sonrası diğer ülkelerinde Filistin devletini tanımasıyla İsrail’in uluslararası arenadaki hareket alanını kısıtlanacağı düşünülüyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya Meclis Genel Kurulu’nda Filistin devletini tanıma kararı alacaklarını açıkladı.

Sanchez’de konuşmasında Norveç gibi iki devletli çözüme işaret etti.

Kararların açıklanmasının ardından İsrail’in, İrlanda ve Norveç’teki büyükelçiliklerini istişare için “derhal” ülkeye çağırdığı öğrenildi.

Filistini Tanıyan ülkeler

HANGİ ÜLKELER FİLİSTİN’İ DEVLET OLARAK RESMEN TANIYOR?

Batı Avrupa’da Filistin devlet olarak resmen tanıyan ilk Avrupa Birliği ülkesi 2014 yılında İsveç oldu.

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kıbrıs, Polonya ve Romanya AB’ye girmeden önce Filistin’i tanıyan ülkeler arasında yer alıyor.

Slovakya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de olmak üzere 8 Avrupa Birliği üyesi Filistin’i devlet olarak tanıyor.

DünyaGündemSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir