2024 ABD başkanlık seçimlerinde adaylar ön seçimle belli oluyor! 5 Kasım 2024 tarihinde Amerikalılar sandık başına gidecek - Haber Jet

2024 ABD başkanlık seçimlerinde adaylar ön seçimle belli oluyor! 5 Kasım 2024 tarihinde Amerikalılar sandık başına gidecek

Amerika halkı 2024 tarihinde 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimleri için sandık başına gidecek. Demokratik Parti başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti lideri Donald Trump’ın karşı karşıya gelmesi beklenen seçimin sonucu herkes için önemli nitelikte.

5 Kasım 2024 Salı günü yapılacak olan 60. başkanlık yarışında 18 yaş ve üzerinde olan Amerika vatandaşları oy kullanabiliyor. Seçimi kazanan kişi 4 yıl boyunca Beyaz Saray’da görev yapacak.

ABD WASHINGTON’DA ÖN SEÇİMLER YAPILIYOR

Amerika’da kritik gün sayılan 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak başkanlık seçimlerinde yarışacak adayların belirlenmesi için, 4 eyalet ve Washington DC bölgesinde ön seçimler yapılmaya devam ediyor.

ABD başkanlık seçimleri ne zaman, ön seçimler bitti mi, adaylar kim oldu?

Bir bakıma formalite olarak devam eden seçim sürecinde Demokratik Parti aday adayı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti aday adayı Donald Trump, dün 4 eyalet olan; New Jersey, Montana, Güney Dakota ve New Mexico eyaletleri ile Washington DC’de gerçekleştirilen ön seçimleri kazandı.

JOE BIDEN ADAY OLACAK MI?

Resmi olmayan sonuçlara göre; Demokratların tek adayı konumundaki 81 yaşındaki ABD başkanı Biden, Demokratik Parti seçmenlerinden yüzde 88 oy alarak seçimi rahat bir şekilde kazandı.

Joe Biden ve Donald Trump’ın adaylıkları; Demokratların 19 Ağustos 2024 tarihinde Chicago’da, Cumhuriyetçilerin ise 15 Temmuz’da Milwaukee’de yapacakları parti kongrelerinde resmiyet kazanacak.

Ön seçim süreci 8 Haziran 2024 Cumartesi günü sona erecek.

ABD Amerika ön seçim nedir, Trump aday mı, kaç oy aldı?

2024 ABD SEÇİMLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Amerika halkı; yürütmenin başında olacak, anlaşma yapacak ve devlet başkanlığı gibi ülke içinde ve küresel çapta sorumluluğu üstlenecek kişiyi 5 Kasım 2024 Salı günü sandık başına giderek seçecek.

Demokratik Parti ile Cumhuriyetçi Parti arasında yaşanacak rekabetle birlikte yapılacak Kongre seçimlerinde senatonun üçte biri ve Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı değişecek.

İlgili Haberler


ABD SEÇİMLERİNDE KAÇ ADAY BULUNUYOR?

Amerika halkının başkanlık tercihini yapacağı seçimlerde; dokuz Cumhuriyetçi, dört Demokrat ve iki bağımsız olmak üzere 15 aday bulunurken bazıları geri çekildi.

2024 Abd Başkanlık Seçimlerinde Adaylar 15 Kişiyle Başladı, Bazıları çekildi! 5 Kasım 2024 Tarihinde Amerikalılar Sandık Başına Gidecek

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ NASIL İLERLİYOR?

Yarışan iki aday için seçmenler, bulundukları eyaletin 538 delege bulunan Seçiciler Kurulu’na gönderecekleri delegeleri, delegeler de başkan ve yardımcısını seçiyor.

Başkan seçilmek için bir adayın toplamda en az 270 delegeye sahip eyaletlerde seçim üstünlüğünü sağlaması gerekiyor. Tüm eyaletlerde seçimi kazanmış adaylar, delegeleri de kazanmış oluyor.

Amerikada başkanlık seçimleri adayları kimler? Trump mı Biden mı?

KİMLER OY KULLANABİLİR?

Amerika Anayasasına göre; 18 yaş ve üzerindeki tüm ABD vatandaşları ulusal, eyalet ve yerel düzeydeki seçimlerde seçmen olabilmekte.

SEÇİM SONUCU NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Amerika’da başkanlık yarışı galibiyeti genellikle seçim gecesi açıklanıyor. Ancak bazı durumlarda seçim sonuçlarının açıklanması birkaç gün sürmekte.

ABD BAŞKANLIK SÜRESİ KAÇ YIL SÜRÜYOR?

İki dereceli halk oylamasıyla seçilen başkan ve başkan yardımcılığı 4 yıl sürüyor ve bir aday en fazla 2 kez başkan seçilebilir.

DünyaPolitika

2024 ABD başkanlık seçimlerinde adaylar ön seçimle belli oluyor! 5 Kasım 2024 tarihinde Amerikalılar sandık başına gidecek” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Tolga Tolga

    Joe biden kazanmalı kesinlikle trump aşırı ırkçı

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir