Türkiye'nin kredi risk primi Şubat 2021’den bu güne ilk kez 282 baz puanın altına indi - Haber Jet

Türkiye’nin kredi risk primi Şubat 2021’den bu güne ilk kez 282 baz puanın altına indi

Türkiye'nin kredi risk primi, Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına gerileyerek 281,75 puana indi. Bu düşüş Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair olumlu sinyaller veriyor. İşte detaylar...

Türkiye’nin kredi risk primi, 2021 yılının Şubat ayından bu yana ilk defa 282 baz puanın altına gerileyerek 281,75 puana indi. Bu düşüş, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ve belirsizliklerin azalmasıyla birlikte TL varlıklara olan ilginin artmasıyla paralel bir seyir izliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında mayıs sonundan itibaren politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 50’ye yükseltirken, ekonomi yönetimi de enflasyonla mücadeledeki kararlılığını sürdürdü. Bu adımların etkisiyle, Türkiye ekonomisine duyulan güven ve öngörülebilirlik artarken, dış finansman sağlama konusunda da olumlu bir hava oluştu.

Türkiye'nin kredi risk primi Şubat 2021’den bu güne ilk kez 282 baz puanın altına indi 2

TÜRKİYE KREDİ RİSK PRİMİ GERİLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine duyulan artan güvenin dış finansmanı olumlu etkilediğini belirtti. Şimşek’in verdiği bilgilere göre, 2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı yaşanırken, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde ise 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti.

Türkiye'nin kredi risk primi Şubat 2021’den bu güne ilk kez 282 baz puanın altına indi 3

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin kredi notunda olumlu değişiklikler yapmaya başladı. S&P, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, Moody’s de kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

Türkiye'nin kredi risk primi Şubat 2021’den bu güne ilk kez 282 baz puanın altına indi 4

Analistler, Türkiye’nin kredi notundaki olası artışların enflasyonun kalıcı olarak düşmesi, cari açığın azalması ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme patikasının oluşmasıyla mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Bu doğrultuda, Moody’s’in 19 Temmuz’daki Türkiye değerlendirmesinde not artışı bekleniyor.

Bu olumlu gelişmelerin yansımalarından biri de Borsa İstanbul’da yaşanıyor. BIST 100 endeksi, yüzde 1’in üzerinde bir yükselişle 103.375,74 puana çıkarak tarihi bir rekor kırdı. Bu durum, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan artan güvenini ve gelecek beklentilerini yansıtıyor.

Son DakikaEkonomiGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir