Kaldırılması gündemde olan mahalle muhtarları yeşil pasaport talep ediyor - Haber Jet

Kaldırılması gündemde olan mahalle muhtarları yeşil pasaport talep ediyor

Mahalle muhtarlarının yeşil pasaport talepleri devam ediyor. Türkiye genelinde 50 bine yakın bulunan muhtarlar, daha önce kapatılmaları ile gündeme gelmişlerdi. Muhtarlar Federasyonu ve bazı siyasi partiler ise muhtarlık sisteminin yerel yönetimlerde önemli bir rol oynadığını ve kaldırılmaması gerektiğini dile getirmişti. Söz konusu muhtarlar son olarak devlet memurlarının yararlandığı yeşil pasaport taleplerini yeniledi.

Mahalle muhtarlarının yeşil pasaport alma durumu adeta yılan hikayesine döndü.

Yerel ve ulusal düzeyde sıklıkla gündeme gelen bu konu için muhtarlar taleplerini yeniledi.

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, Elips Haber’e verdiği röportajda taleplerini dile getirdi.

Yeşil pasaportun sunduğu avantajlardan faydalanmak isteyen muhtarlar, görevlerinin kamu hizmetlerine erişimi ve vatandaşlarla devlet arasındaki bağlantıyı sağlamak olduğunun altını çizdi.

Muhtarlar olmadan toplumsal hayatın zorlaşacağını söyleyen Özünal, muhtarların görevlerinden dolayı devlet tarafından tanınan bir statüye sahip olduğunu belirtti.

Kaldırılması gündemde olan mahalle muhtarları yeşil pasaport talep ediyor 2

MUHTARLARIN GÖZÜ YEŞİL PASAPORTTA

Bir suç işlediğinde devlet memuru kapsamında yargılanan muhtarlar, devlet memurları gibi yeşil pasaport hakkına sahip olmak istiyor.

Yeşil pasaport, özellikle yurt dışı seyahatlerde vize muafiyeti gibi bazı avantajlar sağlıyor.

Kamu görevlileri arasında genellikle üst düzey memurlar, bürokratlar ve özel statüdeki kişiler bu tür pasaportlara sahip olabiliyor.

Öte yandan e-Devlet sisteminin aktif olarak kullanılmaya başlamasıyla muhtarlıkların işlevi gün geçtikçe azalıyor.

Sıklıkla kapatılacak iddialarıyla gündeme gelen muhtarlıklara yeşil pasaport verilmesi için yasa teklifi, geçtiğimiz yıllarda CHP’li Mahmut Tanal’dan gelmişti.

Ancak, mevcut yasalar çerçevesinde, muhtarların yeşil pasaport alabilmeleri için gerekli olan koşullar ve prosedürler net olarak tanımlanmış değil.

Bu talebin ardından seçimlerin de geride kalmasıyla e-Devlet kullanımın yaygınlaştığı bu dönemde, 50 bin muhtarın varlığı tekrar sorgulanmaya başlandı.

Muhtarların görev alanlarının genişliği, kamu hizmetlerine olan katkıları ve uluslararası faaliyetlere olan potansiyel katılımları yeniden gündeme geldi.

Son DakikaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir