Tuba Ünsal’ın hastaneye kaldırılmasına neden olan FMF belirtileri arasında yüksek ateş ve eklem ağrısı yer alıyor - Haber Jet

Tuba Ünsal’ın hastaneye kaldırılmasına neden olan FMF belirtileri arasında yüksek ateş ve eklem ağrısı yer alıyor

Ünlü oyuncu Tuba Ünsal, FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Tuba Ünsal'ın sağlık durumuyla ilgili üzen bu gelişme sonrası genetik bir hastalık olan FMF'in en yaygın belirtileri ve atak süreci yeniden gündeme geldi.

TRT 1 ekranlarındaki Mehmed Fetihler Sultanı dizisinde Mara Hatun karakterini canlandıran Tuba Ünsal hayranlarını korkuttu. FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırılan Tuba Ünsal sağlık durumu ile ilgili son durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Ünsal paylaşımında vücudunun atak sonrası perişan halde olduğunu sete de gidemediğini aktardı.

Ünlü oyuncunun hastaneye kaldırılması sonrası FMF hastalığı gündemin merak edilen konuları arasında yer alırken FMF atağının neden olduğu araştırıldı.

FMF hastalığı nedir?

FMF HASTALIĞI NEDİR?

FMF, Ailevi Akdeniz Ateşi olarak bilinen kalıtsal bir hastalıktır. Özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Açılımı, Familial Mediterranean Fever olan hastalıkta tekrarlayıcı yüksek ateş, karın ağrısı, gögüs ağrısı eklem ağrısı atakları görülüyor.

Kalıtımsal bir özellik gösteren FMF genellikle çocukluk dönemlerinde başlıyor.  Tanı koyma süreci ise çoğunlukla uzun zaman alabiliyor.

FMF belirtileri nedir?

FMF HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Yüksek ateş FMF atakları genellikle 38°C’nin üzerinde ateşle başlar ve 12 ila 72 saat arasında sürer.

Göğüs bölgesinde ağrı olur. FMF’deki göğüs ağrısı genellikle akciğer zarı iltihabı sebep olur.

Tekrarlayan ve yoğun bir acı ve ağrı hissiyle birlikte karın ağrısı  görülür.

Eklem iltihabı başta olmak üzere eklem problemleri.

Eklem ağrısı ve şişliği genellikle kalçalar, dizler ve bilekleri etkiler.

Dizlerinin altında ve ayaklarda kırmızı bir döküntü görünümü de belirtiler arasındadır.

FMF atağı ne kadar sürer

FMF ATAĞI NE KADAR SÜRER?

FMF ataklarının süresi ortalama olarak 12 saat ila 3 gün arasında seyreder. Bazı hastalarda ise bu ataklar daha kısa veya daha uzun sürebilir.

Genetik inceleme hastalık için tanı koymaya yardımcı olabilir. FMF tedavisinde bilinen en yaygın yöntemi doktor gözetiminde ilaç tedavisidir. İlacın düzenli kullanımı, FMF atak tedavisinde gelişme gösterebilir.

SağlıkEditörün SeçtikleriYaşam

Tuba Ünsal’ın hastaneye kaldırılmasına neden olan FMF belirtileri arasında yüksek ateş ve eklem ağrısı yer alıyor” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Nisa Nisa

    FMF hastalığı nasıl tedavi ediliyor

    Yanıtla
  • Azra Azra

    Hayati tehlikesi var mı

    Yanıtla
  • Ali Ali

    FMF çok zor bir hastalık. Atak gelince yataktan çıkamıyorsun. Allah kolaylık versin

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir