0-3 yaş bebeklerde boy kilo endeksi cetveli hesaplama tablosu! Bebeklerde Persentil hesaplama nasıl yapılır? - Haber Jet

0-3 yaş bebeklerde boy kilo endeksi cetveli hesaplama tablosu! Bebeklerde Persentil hesaplama nasıl yapılır?

Anne-babalar, bebekleri doğduğu ilk aylardan itibaren en çok bebeğinin boy ve kilo gelişimini takip etmek ister.  0-3 yaş arası bebekleri olan ailelerin boy ve kilo endeksinin takibini nasıl yapılmalı? 0-3 yaş bebeklerde boy kilo endeksi cetveli hesaplama detayları Persentil hesaplama nasıl yapılır? sorusunun detaylı yanıtı...

Çocukların sağlık değerlendirmesinde en önemli kriterlerden birisi de şüphesiz büyüme ve gelişmenin düzenli takibidir.

Bazı bebekler yaşına göre normal sınırların üstünde kilo ve boyları ile standartların dışında kalıyor. Ebeveynler bebeklerinin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürüp sürdürmediklerini öğrenmek adına sık sık boy ve kilo ölçme tablolarına göz atıyor. Bebeklerinin normalden daha zayıf ya da kilolu ya da yaşına göre olması gereken uzunlukta olduğunu fark eden anne babaları endişe sarıyor.

Çocukların gelişim sürecini izlemek isteyen aileler Persentil yani büyüme eğrisi siteleri ve tablolarına başvuruyor.

Anne ve babalar  Persentil tabloları aracılığı ile bebeklerin farklı zamanlarda yapılan boy ve kilo ölçümleri ile gelişimini her yaş aralığında takip edebiliyor.

Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında doğar ve boyları yaklaşık olarak 50 cm boyunda olur.

3 yaşındaki çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülüyor. 3 yaşına gelen çocukların ortalama kiloları 13 kg ile 14 kg arasında olabileceği belirtiliyor.

0-3 YAŞ BEBEKLERDE PERSENTİL HESAPLAMA

Persentil hesaplaması bebeklerin boy, kilo ve baş çevresi değerleri için ayrı ayrı yapılır. Bebeğin mevcut değerlerinin persentil tablosundaki değerler ile karşılaştırılmasıdır

0-3 yaş arası bebeklerde persentil hesaplaması, çocuğunuzun boy, kilo ve baş çevresinin aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla karşılaştırılmasını sağlar. Bebekleriniz için Persentil tablolarına internet üzerindeki birçok web siteden ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun büyüme ve gelişimi normal seyirde olup olmadığı değerlendirmek amacıyla Persentil hesaplaması yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz

Bebeğinizin yaşını belirleyin

Bebeğinizin boyunu, kilosunu ve baş çevresini ölçün

Baş çevresi ölçümü için yumuşak bir mezura kullanılabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlanan persentil tablolarını kullanabilirsiniz. Bu tablolar, bebeğinizin cinsiyetine ve yaşına göre boy, kilo ve baş çevresi için persentil değerlerini gösterir.

Büyüme eğrileri 3,10, 25, 50, 75, 90, 97 Persentiller olmak üzere yedi persentil çizgisinden oluşur.

3 ve 97  arası normaldir  3 persentil altı değerler ise yetersiz büyümeyi gösterir

Bebeğinizin persentil değerleri zamanla sadece birkaç persentil aralığında değişiklik gösteriyorsa, bu normal kabul edilir. Persentil hesaplaması, sadece bir tarama aracı olmakla birlikte bebeğinizin gelişimi hakkında kesin bir teşhis için bir doktora danışmanız önemlidir.

PERSENTİL NEDİR?

Persentil bebeklerin yaşına ve cinsiyetine göre yıllar içinde sahip olması gereken fiziksel değerleri gösterir.  Boy uzunluğu, kilo ve baş çevresi için ayrı ayrı ölçü tabloları kullanılır.

Kız ve erkek bebeklerin gelişimlerinin farklılık göstermesi nedeniyle her iki cinsiyet için farklı persentil tablosu oluyor.

Öte yandan her toplumun genetik özelliklerine göre farklı bir büyüme potansiyeli olduğundan ülkelerin kendi toplumuna ait verilerden elde edilen eğrileri kullanması gerekiyor.

Sağlık

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir