Saatlerce bulunamayan İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopterini Akıncı İHA 111 dakikada buldu - Haber Jet

Saatlerce bulunamayan İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin düşen helikopterini Akıncı İHA 111 dakikada buldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyetin düşen helikopterinin enkazına arazi ve hava koşulları nedeniyle saatlerce ulaşılamadı. İran çareyi Türkiye'den yardım ederek buldu ve Akıncı İHA kısa sürede gece saatleri olmasına rağmen İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaştı.

Dün akşam saatlerinde Azerbaycan’dan İran’a dönüş yapan içerisinde İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri düştü. Helikopterin enkazına saatler süren arama çalışmaları sonunda ulaşılamadı.

REİSİ’NİN HELİKOPTERİNE SAATLERCE ULAŞILAMADI

İçerisinde İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin yer aldığı Bell 212 helikopteri 19 Mayıs Pazar günü akşam saatlerinde düştü.

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’ın da aralarında yer aldığı beraberindeki heyet 3 helikopterle hareket ederken bir süre sonra İranlı yetkililer Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanının bulunduğu helikopterin sert iniş yaptığını açıkladı.

Saatlerce bulunamayan İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopterini Akıcı İHA 111 dakikada buldu

Gelen ilk haberler Reisi ile uçakta bulunanlara erişildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı yönünde olsa da ilerleyen dakikalarda bu tür haberlerin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Enkazın yer aldığı tahmin edilen bölgelere sevk edilen onlarca kurtarma timi hava durumu ve arazinin dağlık olması nedeniyle kaza yerine ulaşmakta zorlandı. Dahası bazı arama ekiplerinin de kötü şartlar nedeniyle kayboldukları bildirildi.

Reisi ve beraberindekilerin bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasıyla Dışişleri tarafından 19 Mayıs 2024 saat 20.00’de İran’ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığına bildirildi.

HELİKOPTERİN ENKAZINI AKINCI İHA BULDU

Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin yerini belirleyen Akıncı İHA, Cumhurbaşkanlığından onay alınmasının ardından saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştı.

Akıncı İHA'nın rotası

Saat 02.36’da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı ve başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA saat 06.45’te Türkiye hava sahasına döndü.

Bayraktar Akıncı İHA tarafından yürütülen arama kurtarma operasyonu, çok tehlikeli şartlarda yoğun ve sert hava muhalefetine rağmen gerçekleştirildi.

Rüzgarın zaman zaman 160 km/saate ulaştığı bölgede yağış, bulut, sis, fırtına, boran gibi her türlü olumsuz hava şartının yanında engebeli dağlık arazi gibi olumsuzluklara rağmen operasyon sürdürüldü.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Bayraktar Akıncı, görüntü alabilmek ve enkazın yerini tespit edebilmek için dağların içinde 300 feete (Yaklaşık 100 metre) kadar inerek uçtu.

Gündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir