La Nina etkisi nedir? Türkiye genelinde hava durumu ani değişime girecek - Haber Jet

La Nina etkisi nedir? Türkiye genelinde hava durumu ani değişime girecek

La Nina etkisiyle hava dengeleri değişiyor! Yaz aylarının gelmesiyle bunaltıcı sıcaklar başlarken bir anda hava koşullarında değişiklikler meydana gelecek. Peki bu değişikliklere neden olacak La Nina etkisi nedir?

2023 yılında dünya genelinde sıcaklık rekorlarının kırılmasına neden olan El Nino’nun etkileri, yaz sonunda yerini La Nina’ya bırakacak.

La Nina etkisi bu nedenle de Türkiye genelinde hava koşullarında önemli değişikliklere yol açacak.

Türkiye’nin La Nina etkisi altında nasıl bir yaz geçireceği merak konusu olurken, uzmanlar yağışlı ve bunaltıcı hava koşullarına hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

La Nina etkisi nedir?

LA NİNA ETKİSİ NEDİR?

El Nino’nun zıttı olarak bilinen La Nina, Pasifik Okyanusu’nda deniz yüzeyi sıcaklıklarının normalden daha soğuk olduğu bir dönem olarak adlandırılır.

La Nina etkisi atmosferik rüzgarlar, hava akımları ve iklim gidişatında değişikliklere yol açar.

La Nina genellikle daha serin ve yağışlı hava koşulları getirirken, El Nino sıcak ve kuru hava koşullarıyla sınıflandırılıyor.

La Nina etkisi nedir?

LA NİNA KIŞI NEDİR?

Ortalamanın üzerinde seyir gösteren meteorolojik değişikliklere sebep olan La Nina kışı normalden daha düşük okyanus sıcaklıklarına denir.

Kasırgalara, ani sıcaklık düşüşüne, yağışlara ve iklim dengesizliğine de neden olan La Nina etkisi ilk olarak 17. yüzyılda etkisini göstermişti. Ardından 19. yüzyılın başlarında da kendini belli eden La Nina kışı tekrar gündemde.

La Nina etkisi nedir?

TÜRKİYE’DE LA NİNA ETKİSİ NASIL OLACAK?

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) tahminlerine göre, El Nino’nun sona ermesiyle birkaç ay sürecek nötr hava koşullarının ardından La Nina etkili olmaya başlayacak.

Uzmanlar Türkiye’de La Nina’nın başladığı yıllarda genellikle yağışlarda artış gözlendiğini belirtiyor.

Öte yandan bu yıl da yaz aylarında sıcak hava dalgaları ile yağışlı koşulların bir arada yaşanması bekleniyor.

La Nina Etkisi Nedir? Türkiye Genelinde Hava Durumu Ani Değişime Girecek

TÜRKİYE’YE LA NİNA NE ZAMAN GELECEK?

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Şermin Tağıl, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün bu yaz Pasifik Okyanusu’nda La Nina’nın oluşma olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ettiğini belirtti.

Şebnem Tağıl, La Nina’nın doğrudan Türkiye’yi etkilemese de hava koşullarındaki değişikliklerin zincirleme etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Yaz ile erken sonbahar arasında etkili olması beklenen La Nina’nın, deniz yüzey sularının yüksek sıcaklıkları nedeniyle kararsız hava şartlarına yol açacağını ve ani yağışlara neden olacağını ifade etti.

GündemYaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir