Kadına şiddete yönelik mücadelede yeni proje Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan geldi - Haber Jet

Kadına şiddete yönelik mücadelede yeni proje Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi

İnsan hakları ihlali sayılan kadına yönelik şiddetle mücadele ive farkındalık için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yeni bir proje geliştirdi.

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadına şiddet uygulayanlara psiko-sosyal destek projesiyle şiddet uygulamaya meyilli insanların profil analizini yapmayı amaçladıklarını açıkladı.

KADINA ŞİDDETE KALICI ÇÖZÜMLER

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Göktaş, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri ve İstatistik Komitesi Toplantısına katılarak konuşma yaptı.

Kadına şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu belirten Göktaş, “Kadına yönelik şiddet, bir insan hakkı ihlalidir. Bu ihlal karşısındaki kararlı mücadelemizde tek bir vaka bile bizim için çok fazladır.” açıklamasında bulundu.

Ulusal ve uluslararası düzeyde belirlenen politikalara rağmen kadına şiddetin küresel bir sorun haline geldiğini belirten Göktaş, 25 Kasım’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kurulu bünyesinde bu alt komiteyi oluşturduklarını, elde edilen veriler ne kadar sağlıklı ve güvenilir olursa yürütülecek politikaların o kadar etkin ve ihtiyacı karşılayan nitelikte olacağını dile getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı kim?

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜ İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Göktaş, TÜBİTAK ile beraber yürütülen araştırmalarla kadına şiddetin boyutları ve nedenlerini tespit edip kalıcı çözüm bulmayı amaçladıklarını belirtti.

“Bakanlık olarak, kadınların evde, iş yerinde, sosyal hayatta maruz kaldığı şiddeti önlemek için gerekli her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz.

6284 sayılı Kanun ile bu mücadelede dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki düzenlemeye sahibiz. Tüm boyutlarını göz önünde bulundurarak şiddetle mücadelemizi, güçlü bir yasal zeminde, büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dile getirdiği gibi kadın politikalarında her zaman en idealin, en iyinin, ülkemiz, milletimiz ve kadınlar için en hayırlı olanın peşinde koştuk.

Bu anlayışla kadınların refahının artırılması, ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi, hak ve fırsatlardan adil bir şekilde faydalanması için strateji belgeleri açıkladık, projeler ve programlar yürüttük.

Hayata geçirdiğimiz her yenilikçi uygulamayla kadının siyasal, sosyal ve ekonomik statüsünü güçlendirmeye gayret ettik. Bugün sıfır tolerans ilkemiz doğrultusunda, kadına yönelik şiddetle mücadelemizi etkili bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz.”

Psiko-Sosyal destek nedir, nasıl uygulanıyor?

PSİKO-SOSYAL MÜDAHALELER İLE ŞİDDET DÖNGÜSÜ KIRILACAK

Bakan Göktaş, 2021-2025 dönemini kapsayan 4 yıllık kadına yönelik şiddetle mücadelede 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyeti hayata geçireceklerini belirtti.

İstanbul, Adana, Antalya, Bursa, İzmir, Konya ve Şanlıurfa’da yeni Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin faaliyete geçirme çalışmalarının sürdüğünü aktaran Göktaş, 112 kadın konukevi ile kadınlara ve çocuklara yepyeni sağlıklı ve mutlu bir hayat için hazırlandıklarını söyledi.

“Yaptığımız toplantılarda medyada kadın temsilinin iyileştirilmesi konusunu ele aldık. Bunun yanı sıra medya içeriklerinde şiddeti normalleştirmeyen bir dilin kullanılması yönünde görüş beyan ettik.

Yürüttüğümüz bu çalışmaları elbette yeterli görmüyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psiko-Sosyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi projemizi de hayata geçireceğiz.

TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştireceğimiz bu projeyle şiddet uygulayanların profil analizinin yapılmasını planlıyoruz.

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirdiğimiz bu projeyle uygun destek programları geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylece şiddet uygulayanlara yönelik etkin psikososyal müdahalelerle şiddet döngüsünün kırılmasını hedefliyoruz.”

Kadınlar en çok hangi şiddete maruz kalır, oranları nedir?

PSİKO-SOSYAL DESTEK NEDİR?

Kelime anlamıyla Psikososyal, birbirini sürekli etkileyen psikolojik ve sosyal etkilerin hareketli ilişkisi anlamına gelirken; aile ve toplum içerisinde ilişkilerin yeniden kurulup düzenlenmesiyle normal yaşama dönüşü amaçlar.

PSİKO-SOSYAL MÜDAHALE ARAÇLARI NELER?

İhtiyaç ve Kaynak Değerlendirmesi

Psikolojik İlk Yardım

Sevk Etme ve Yönlendirme

Bilgi Merkezi Oluşturma

Toplumu Harekete Geçirme

Sosyal Projeler

Eğitimler

Çalışana Destek

KADINLAR EN ÇOK HANGİ ŞİDDETE MARUZ KALIR?

Küresel bir sorun olan kadına şiddette uygulanan saldırı türleri; %36 fiziksel şiddet, %12 cinsel şiddet ve %38 hem cinsel hem fiziksel şiddet olarak oluşmakta.

KADINA ŞİDDETİN KAYNAĞI NEDİR?

Ataerkil toplumlarda sıklıkla görülen kadına şiddet, erkek egemenliğinden kaynaklanmakta.

GündemPolitika

Kadına şiddete yönelik mücadelede yeni proje Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Hakan Hakan

    bu da bir şey ama kadına yönelik şiddete çözümler arttırılmalı

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir