Influencerlar bizi kandırıyor mu? Ticaret Bakanlığı’ndan tüketiciyi aldatan reklamlara ceza - Haber Jet

Influencerlar bizi kandırıyor mu? Ticaret Bakanlığı’ndan tüketiciyi aldatan reklamlara ceza

Ticaret Bakanlığı firmaların, sosyal medya fenomenlerinin ve influencerların yanıltıcı tanıtımlarına yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Bu yılın ilk beş ayında yapılan denetimlerde toplamda 108 milyon lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı tüketiciyi yanıltan reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle bu yıl ciddi cezalar kesti.

Özellikle fenomenlerin ve sosyal medya influencerlarının yanıltıcı tanıtımlarından, firmaların reklamları, gıda takviyesi ve indirimli satış reklamlarına kadar birçok alandaki reklamlar incelendi. Bu kapsamda yılın ilk beş ayında işletmelere toplamda 108 milyon lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Reklam Kurulu geleneksel ve dijital medya mecralarında yapılan denetimlerde ciddi ihlaller tespit etti.

Influencerlar Bizi Kandırıyor Mu? Ticaret Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Aldatan Reklamlara Ceza

Mayıs ayındaki toplantıda incelenen 119 dosyadan 110’unda mevzuata aykırılık bulundu. Bu ihlaller nedeniyle, yanıltıcı ve aldatıcı reklamlarla haksız ticari uygulamalar yapanlara durdurma cezası ile birlikte toplamda 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası verildi.

ANNE TARİFİNİ REKLAMLARA AKTARMANIN DA BEDELİ VAR

Reklam Kurulu pratik ürünlerin tanıtımında “anneler tarafından hazırlanan ürünlere eşdeğer olduğu” vurgusu yapan ifadelerin mevzuata aykırı olduğunu değerlendirdi.

Gıda sektöründe özellikle çocuklara yönelik ürünlerin tanıtımlarında “anne tarifi”, “anne formülü”, “anne dokunuşu” gibi ifadelerin kullanılması, ev koşullarında işlenmeden hazırlanmış ve bu nedenle çocukların tüketimine uygun gıdalar izlenimi yaratıyordu.

Influencerlar Bizi Kandırıyor Mu? Ticaret Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Aldatan Reklamlara Ceza

Tüm bunlara ek olarak kurul indirimli satışlara ilişkin yaptığı denetimlerde de önemli bulgulara ulaştı. Bir firmanın çeşitli mecralar üzerinden yayınladığı kampanya ilanlarında 6 aylık indirimli satış süresi belirlediği tespit edildi.

Bu kampanyalar kış, ilkbahar ve yaz olmak üzere üç sezona tekabül eden sürekli değişen ürünler içeriyordu.

Kurul ise bu tür kampanyaların tüketicilerde belirsizlik yarattığını ve sürekli indirim ve kampanya gerçekleştirildiği algısı oluşturduğunu belirtti. Bu gerekçeyle de söz konusu tanıtımların durdurulmasına karar verildi.

Influencerlar Bizi Kandırıyor Mu? Ticaret Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Aldatan Reklamlara Ceza

YANILTICI REKLAMLARA REKOR CEZALAR YAĞDI

2024 yılının ilk beş ayında Reklam Kurulu toplamda 756 dosyada inceleme yaptı. 664 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilerek durdurma cezasının yanı sıra 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

Ayrıca bu cezalar da sosyal medya fenomenlerinin ve influencerların yanıltıcı reklamlar konusundaki sorumluluklarını artırmayı hedefliyor.

Tüm bunların yanı sıra Ticaret Bakanlığı tüketicilerin korunması ve yanıltıcı reklamlardan bilinçlendirilmesi konusunda kararlılığını sürdürüyor. Bakanlık yetkilileri firmaların ve influencerların yaptığı reklamlarda daha dikkatli ve sorumlu davranmaları gerektiğini belirterek, bu tür denetimlerin devam edeceğini vurguladı.

Tüketicilere de şüphe duydukları reklam ve tanıtımları ilgili makamlara bildirmeleri çağrısında bulunuldu.

GündemÖne Çıkan HaberlerYaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir