Azerbaycan ve Ermenistan barışın eşiğinde! Sınırların belirlenmesi başladı - Haber Jet

Azerbaycan ve Ermenistan barışın eşiğinde! Sınırların belirlenmesi başladı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Barış Müzakereleri başlıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan barışının sinyallerini verdi. Peki, Azerbaycan ve Ermenistan arasında son durum ne?

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 6. Dünya Kültürlerarası Diyalog Forumu, resmi açılış töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan barışının sinyallerini verdi.

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerçekleştirilecek müzakere sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış anlaşmasının hazırlanmasına yönelik müzakerelerin Kazakistan’ın Almatı kentinde yapılacağı duyuruldu.

Azerbaycan ve Ermenistan barışın eşiğinde! Sınırların belirlenmesi başladı 2

ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN SORUNU

Azerbaycan ve Ermenistan’ın barışa bir adım daha yaklaştı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınır belirleme çalışmaları devam ediyor.

19 Nisan’da Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Mustafayev başkanlığındaki sınır belirleme komisyonlarının 8. toplantısı iki ülke sınırında yapılmış, toplantıda bazı hususlarda mutabakata varılmıştı.

Öte yandan gerek dört köyün Azerbaycan’a teslim edileceği alanın yakınındaki Tavush bölgesinde gerekse Ermenistan’ın diğer bölgelerinde anlaşma nedeniyle Başbakan Paşinyan’a yönelik protestolar başlamıştı.

Azerbaycan ve Ermenistan barışın eşiğinde! Sınırların belirlenmesi başladı 3

Azerbaycan-Ermenistan sınır belirleme çalışmaları yüzde 35’e ulaştı.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır belirleme çalışmaları kapsamında ilk sınır taşı 23 Nisan’da yerleştirilmişti.

Azerbaycan-Ermenistan sınır bölgesinde yapılan, jeodezik ölçümlere dayalı koordinatların belirlenmesi süreci kapsamında ise 28 sınır taşı yerleştirildi.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın barış müzakerelerine değinen Aliyev, “Şimdi aslında olumlu bir şekilde Ermenistan ile barışa doğru ilerliyoruz, sınırların belirlenmesi başladı. Sadece sınırların belirlenmesi değil, hatta sınırların tespiti de başladı” dedi.

KAZAKİSTAN’IN EV SAHİPLİĞİNDE BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Almatı’da yapılacak görüşmelerin Azerbaycan-Ermenistan anlaşmalarının pratikte uygulamasının önüne açacağını savundu.

Güney Kafkasya’da bir an önce kalıcı ve uzun vadeli barışın tesis edilmesine katkı sağlayacak görüşmeler Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında yapılacak.

Azerbaycan ve Ermenistan barışın eşiğinde! Sınırların belirlenmesi başladı 4

Bu görüşmenin, Aralık 1991’de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin bağımsız kalkınmasının temellerini sağlamlaştıran ve ülkeler arasındaki sınırların belirlenmesine ilişkin ilkeleri onaylayan tarihi Almatı Deklarasyonu’nun imzalandığı Almatı’da gerçekleştirilecek olması ise derin bir mana taşıyor.

GündemSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir