ÖMK kapsamında öğretmenlere güvenlik soruşturulması yapılacak! Instagram ve WhatsApp'ın incelenip incelenmeyeceği merak konusu - Haber Jet

ÖMK kapsamında öğretmenlere güvenlik soruşturulması yapılacak! Instagram ve WhatsApp’ın incelenip incelenmeyeceği merak konusu

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) TBMM'ye gitmeye hazırlanıyor. Öğretmenlik mesleğine özel olarak ilk kez çıkartılan yasa niteliğindeki kanun kapsamında öğretmenler eğitime başlamadan önce Güvenlik Soruşturması geçirecek. Arşiv Araştırması Kanuna göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Güvenlik soruşturması sonucu öğrenme ve güvenlik soruşturmasına olumsuz yansıyan halleri derledik.

Milli Eğitim bakanlığı tarafından 1 milyon 200 bin öğretmeni ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı yayınlandı.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik maddeleri belli oldu.

Türkiye’de öğretmenlik mesleği ilk kez özel bir kanuna kavuştu.

Öğretmenlik mesleğine özel olarak ilk kez çıkartılan yasa niteliğindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) TBMM’ye sevk edilecek.

Komisyon görüşmelerinden sonra TBMM Genel kurulunda kanunlaşması bekleniyor.

Öğretmenleri ve akademisyenleri yakından ilgilendiren kanunda öğretmenlerin istihdamı konusunda Milli Eğitim Akademisi kurulacak.

Öğretmenlikte güvenlik soruşturmasında neye bakılır?

Öğretmen olmak isteyenler KPSS puan üstünlüğüne göre Milli Eğitim Akademisine alınacak.

Ataması yapılacak öğretmen adayları büyük bir titizlikle incelenecek.

Öğretmenler eğitime başlamadan önce Güvenlik Soruşturması geçirecek.

Arşiv Araştırması Kanuna göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Öğretmenlik güvenlik soruşturması Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü veya mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılacak.

Öğretmenlik güvenlik soruşturması, ilk defa ataması gerçekleştirilecek olan öğretmen adaylarının mevcut şartları karşılayıp karşılamadığına dair yapılan soruşturmadır.

ÖĞRETMENLİKTE GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA NEYE BAKILIR?

Öğretmen güvenlik soruşturması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına giren sözleşmeli, ücretli ve kadrolu öğretmen adaylarının mesleğe alınmadan uygulanır.

Soruşturma kapsamında, kişinin adli sicil kaydı, terör örgütleriyle iltisakı veya irtibatı, yabancı devletlerle irtibatı, sabıka kaydı, mal varlığı, sosyal medya paylaşımları gibi hususlar araştırılır.

Kişinin adli sicil kaydı,  kolluk kuvvetleri tarafından mevcut zamanda aranıp aranmadığı ,hakkında bir kısıtlama, kesinleşmiş mahkeme kararı, kamu davasının açılmasının ertelenmesinin bulunup bulunmadığı ve kamu görevinden çıkarılıp çıkarılmadığına, hakkında HAGB karanının bulunup bulunmadığına bakılır.

İlgili adayın herhangi bir siyasi parti üyeliğinin olup olmadığı incelenir. Ayrıca adayın aktif ve pasif tüm malvarlığına bakılır.

Güvenlik Araştırması Ve Arşiv Araştırması Kanunu kapsamında hem güvenlik soruşturması hem de arşiv araştırması bir arada yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonucu, ilgili kurum tarafından başvuru sahibine tebliğ edilir.

ÖĞRETMENLİKTE ARŞİV ARAŞTIRMASINDA NEYE BAKILIR?

Arşiv Araştırması Kanunu kapsamında yapılan araştırmada; görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerindeki olgusal verilere, yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiğine ve terör örgütleriyle iltisaklı olup olmadığına bakılır.

Yapılacak olan soruşturmaya kişinin herhangi bir hısmı dahil edilmeyecek. Soruşturmalar, 30 ve 60 iş günü içerisinde tamamlanacak. Resmi tatil sürelerinden dolayı 40 ile 80 gün arasına kadar uzayabilir.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA WHATSAPP GEÇMİŞİ VE INSTAGRAM İNCELENİYOR MU?

Kişinin WhatsApp yazışmaları soruşturmayı yapacak olan Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri tarafından takip edilemez.

Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.

İnternet geçmişi, Whatsapp yazışmaları, telefon görüşmeleri kişisel veri olup bunların mahkeme kararı olmaksızın elde edilmesi suç sayılır.

Güvenlik soruşturmasında ne sorulur?

GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA AİLEYE BAKILIYOR MU?

7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile aile araştırılmaz. Kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımları da araştırılmaz.

ÖĞRETMEN GÜVENLİK SORUŞTURMASI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Araştırma sonuçları e-devletten de öğrenilemez.

Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze öğrenilebilir. Verilen karar öğretmene tebliğ edilecek. Soruşturması olumsuz sonuçlanan adayın ataması olmayacak.

HANGİ DURUMLARDA GÜVENLİK SORUŞTURMASI OLUMSUZ ÇIKAR?

Öğretmen güvenlik soruşturmasında olumsuz sonuçlanmaya neden olabilecek haller arasında HAGB kararı, mahkûmiyet hükmü, açık bir savcılık soruşturması, KYOK, istihbari bilgi, düşme kararı verilmiş bir dosya, devam eden bir yargılama gibi nedenler yer alır.

EğitimGündem

ÖMK kapsamında öğretmenlere güvenlik soruşturulması yapılacak! Instagram ve WhatsApp’ın incelenip incelenmeyeceği merak konusu” haberine 2 yorum yapıldı.

  • demir demir

    Güvenlik soruşturması sonucu yakın süreçte çıkıyor geçtik o yollardan sıkıntı olmaz merak etmeyin

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir