Parlamento binasına 2SLGBTQI+ bayrağı asan Kanada Başbakanı'na tek soru geldi: Bu böyle uzayacak mı? - Haber Jet

Parlamento binasına 2SLGBTQI+ bayrağı asan Kanada Başbakanı’na tek soru geldi: Bu böyle uzayacak mı?

Kanada Başbakanı Justin Trudeau 2016 yılında bir ilki gerçekleştirerek Onur Ayı olarak adlandırılan Haziran ayında parlamento binasına LGBT bayrağı asmıştı. Geçtiğimiz gün yine parlamento binasına LGBT bayrağı asarken “Bu bayrak, bütün 2SLGBTQI+ bireyler için dalgalanıyor.” sözlerini kullandı. Sosyal medyada yapılan 2SLGBTQI+ paylaşımlarına verilen esprili yanıtlar gündem oldu.

Kanada Başbakanı Trudeau, parlamento binasına LGBT bayrağı asarak bayrağın 2SLGBTQI+ bireyler için dalgalandığını açıklaması sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

2SLGBTQI+ NEDİR?

2SLGBTQI+ nedir merak ediliyor. LGBT harflerine eklenen harfler topluluğun tek bir kimlikten ibaret olmadığı pek çok kimliği bünyesinde barındıran kapsayıcı bir topluluk olduğunu belirtiyor.

Gelin harflerin anlamlarına tek tek bakalım:

2S: İngilizce’de “Two Spirit- İki ruhlu”nun kısaltması olarak yer alan terim, hem kadın hem de erkek ruhuna sahip kişiler anlamına gelir. Genellikle hem cinsel yönelimi hem de kimliğini/manevi rolünü tanımlar.

L: Lezbiyen, kendini kadın olarak tanımlayan bireylerin, diğer kadınlara karşı hissettiği romantik ve cinsel çekim hissetmesi durumunda yönelimlerini tanımladıkları kavramdır.

G: Gay, genellikle erkeklerin diğer erkeklere karşı romantik ve cinsel çekim hissetmesini tanımlar. Ancak bütün eşcinsel bireyler içinde bu kavram genel bir terim olarak kullanılabilmekte.

2SLGBTQI+ nedir, harflerin anlamı

B: Biseksüel, hem kendi cinsi hem de karşı cinse romantik ve cinsel çekim hisseden kişilerin kendilerini tanımladıkları kavramdır.

İlgili Haberler

T: Transgender, doğumda atanan cinsiyetle cinsiyet kimliği uyuşmayan kişilerin kendilerini tanımladıkları kavramdır. Trans bir cinsel yönelim değil cinsiyet kimliğidir bu nedenle birey hangi cinsiyet kimliğini tercih ederse ona yönelik değişim yaşayabilir.

Q: Queer, bütün cinsel yönelimleri kısıtlama kabul etmeksizin kabul eden ve bütün cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerini içeren terimdir.

I: Interseks, doğuştan biyolojik olarak ne tipik erkek ne de tipik kadın özelliklerine uymayan kişileri tanımlar.

+: (Artı), yukarıda belirtilen kategorilere girmeyen kimlikleri ve yönelimleri kapsayan sevgi ve kabul anlamlarına gelir. Örnek olarak,

Panseksüel: Cinsiyet kimliğinden bağımsız herkese çekim hisseden kimselerin kendilerini tanımladıkları kavram.

Aseksüel: Cinsel çekim hissetmeyen ya da bunu çok az hisseden kişilerin kendilerini tanımlamak için kullandıkları kavram.

Non-Binary: Ne tamamen  erkek ne de tamamen kadın olarak tanımlayan kişilerin kendilerini tanımlarken kullandıkları kavram.

Editörün SeçtikleriDünya

Parlamento binasına 2SLGBTQI+ bayrağı asan Kanada Başbakanı’na tek soru geldi: Bu böyle uzayacak mı?” haberine 2 yorum yapıldı.

  • nurgül nurgül

    2SLGBTQI+ ne ya ne kadar daha uzayacak acaba

    Yanıtla
  • Ceren Ceren

    + işareti hepsini kapsamıyor muydu? nerden çıktı 2S’i

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir