Hıdırellez 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor Hıdırellez'in renkli ritüelleri - Haber Jet

Hıdırellez 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanıyor Hıdırellez’in renkli ritüelleri

Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğu gün olarak inanılan, bolluk ve bereketi simgeleyen Hıdırellez 2024 yılında ne zaman kutlandığı, ne yapıldığı, dilekleri ve ritüelleri araştırılıyor.

Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri’nde bulunan Hıdırellez, yüzyıllardır süregelen bir gelenek olarak yaşatılmaya devam ediyor.

Geleneksel olarak Anadolu, Orta Doğu, Kırım, Azerbaycan ve Balkan ülkelerinde bayram olarak kutlanan Hıdırellez’in ne zaman kutlandığı, nasıl dilekler dilendiği ve neler yapıldığına dair detaylar haberimizde yer alıyor.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanmaya başlanır. 6 Mayıs akşamına kadar devam eder.

Geleneksel inanışa göre Hızır günü olarak da kutlanır. 5 Mayıs akşamı kış mevsiminin bitip yaz mevsiminin başladığına inanılır.

6 Mayıs – 7 Kasım arasındaki süre yaz günleri, 8 Kasım – 5 Mayıs arasındaki günler kış günlerini oluşturur.Hıdırellez 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor Hıdırellez'in renkli ritüelleri 2

NEDİR VE NE YAPILIR?

Kışın  sona erişi ve baharın gelişinin kutlandığı gün olarak kutlanan Hıdırellez, karada darda kalan kişilere yardım eden, bolluk ve bereket getiren Hızır  Peygamber ile suların koruyucusu İlyas Peygamber yılda sadece bir kez buluşur.

Ölümsüz olduklarına inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştuğu gün, bayram olarak kutlanıyor.

Kutlamalar genellikle yeşillik alanlarda, su kenarlarında bazı yörelerde ise türbelerin etrafında gerçekleşir.

Bu dönemde evlerde temizlik yapılır, yeni kıyafetler hazırlanır, mani söyleme, güreş, at yarışı, mendil kapma, ip atlama, ateşin üstünden atlama gibi etkinlikler yapılır.

KİM KUTLAR?

Anadolu, Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Azerbaycan, Suriye, Kırım’da bayram olarak kutlanan Hıdırellez, Türk dünyasının da ortak kültürel değerlerinden birisidir. Hıdırellez 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor Hıdırellez'in renkli ritüelleri 3

DİLEKLERİ NASIL YAPILIR?

Dileklerden en yaygın olanı gerçekleşmesi için kırmızı bir kalemle beyaz kağıda çizilen veya yazılan dileklerin gül ağacı dibine gömülmesidir.

Bunların dışında ağaçlara bez bağlanır, kutlamalarda ateşler yakılır ve üzerinden atlanılır.

RİTÜELLERİ NELER?

Özellikle Türk kültüründe ateş, bir temizleyici olarak görülür ve günahlardan arınmak için ateşten atlamak en yaygın ritüeller arasındadır.

Dilekleri beyaz bir kağıda kırmızı kalemle yazmak ve gül ağacının dibine gömmek bir diğer yaygın ritüeldir.

Hıdırellez kutlayanlar o gece bol su ile yıkanır, evler ve kıyafetler temizlenir.

HIDIRELLEZ UNESCO LİSTESİNDE

UNESCO 2017 yılında Hıdırellez’i “Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri”ne kaydetti.

Editörün SeçtikleriÖne Çıkan Haberler

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir