Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan Ruslar, bölge halkının bahçelerinde zararlı madde kullanıyor - Haber Jet

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan Ruslar, bölge halkının bahçelerinde zararlı madde kullanıyor

Türkiye ile Rusya arasında yapılan bir anlaşma ile inşasına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Mersin’in Gülnar ilçesindeki Büyükeceli bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor. Yapımı devam eden NGS’de çalışan rus erkeklerinin davranışları hakkında sosyal medyaya konuşan bölge sakinleri, çalışanların bahçelerinde uyuşturucu kullandıklarını söyleyerek rahatsızlıklarını dile getiriyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan Ruslar, bölge halkının bahçelerinde zararlı madde kullanıyor 2

Mersin Objektif’in haberine göre, bölge sakinleri NGS’de çalışan rus erkeklerinin oluşturduğu tehlikeden yaka silkiyor. Bölgedeki araziler kiralanarak çalışanlara temin edildiği için yaşanan sıkıntıların ardı arkası kesilmiyor.

Mersinli Yörük olan Neriman Dere orada çalışan rus erkeklerinin bölgede oluşturduğu tehdidi anlatıyor. NGS’ye yakın bir yerde ikamet eden Neriman Dere (63), bahçesine izinsiz girilmesinin yanı sıra bahçesinde yasaklı madde ve alkol alındığını; çöplerini bahçesine attıklarını iddia ederek buna bir çözüm bulunması gerektiğini vurguluyor.

Beş altı aydır aynı sorunun devam ettiğini aktaran bölge sakini Dere, “bastığım yerden korkar oldum” diyerek yaşadığı zorlukların çözülmesini bekliyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan Ruslar, bölge halkının bahçelerinde zararlı madde kullanıyor 3

Kiralanıp kamp alanı yapılan bölgede dereye akan kanalizasyon sorununun yanı sıra tozun yarattığı hava kirliliği de yaşam standartlarını düşürüyor. Her gün sorun yaşadığını ekleyen Neriman Dere yaşadığı sıkıntıları anlatırken düzenlerinin bozulduğunu ve o bölgeden gelen suların içinde kaldıklarından söz etti.

Bölge sakinleri bahçelerine gelen kötü kokulardan dolayı bahçelerine dahi inemediklerini söyleyerek yakındı. 

Neriman Dere, bölgeye gelen yetkililerin bölge halkını dinlemediğini vurgulayarak onlar bizim oylarımız ile buralara geldi bizleri dinlemeliler dedi.

Konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan Dere, zorluklarla yetiştirdiği ağaçlarını, bahçesini koruyamadığını belirterek yetkililere seslendi.

Halk, bahçelerinin korunmasını istedi. Yetkili mercilere başvuru yaptıklarını ileten Büyükeceliler, yaklaşık altı aydır çözüm beklediklerini dile getirdi.

MERSİN AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ AÇILDI MI?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 29 Ekim 2024 tarihinde açılması bekleniyor. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?

Mersin’in Gülnar ilçesinde.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ SON DURUM

2010 yılında imzalanan bir anlaşma ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilk beton 2018 yılında döküldü. 2023 yılında 1. güç ünitesi için taze nükleer yakıt sahaya getirildi. Bununla beraber nükleer santral olarak teknik anlamda açıldı. 29 Ekim 2024’de ise tamamen açılması bekleniyor.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KİM İŞLETECEK?

13 Aralık 2010 yılında Rusya’nın Türkiye’ye kurduğu Akkuyu Nükleer A.Ş. yani Akkuyu Proje Şirketi Rus sermayesi ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni işletecek.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ ÖMRÜ NE KADAR?

Genel olarak nükleer santrallerin ömrü 60 yıl olarak değerlendiriliyor.

Editörün SeçtikleriGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir