Wikileaks'in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı - Haber Jet

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı

Wikileaks'in kurucusu 52 yaşındaki Julian Assange, 1901 gündür tutuklu olduğu kaydedilen İngiltere Belmarsh'daki yüksek güvenlikli cezaevinden 24 Haziran sabahı ayrıldığı öğrenildi. Wikileaks'ın X'te yaptığı paylaşıma göre Assange, cezaevinden ayrılmasının ardından uçağa binerek İngiltere'den ayrılarak Avustralya'ya geri döndüğü ifade edildi.

Julian Assange’ın, ABD yetkilileriyle anlaşma yaparak hakkındaki tek bir suçlamayı kabul etmesinin ardından İngiltere’den ayrıldığı öğrenildi. Assenge’in davasının 26 Haziran Çarşamba günü ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

JULİAN ASSANGE SERBEST Mİ BIRAKILDI?

Assenge, mahkemede “ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek” suçlarını itiraf edecek.

İtirafın ardından Wikileaks’ın kurucusunun 62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenirken ABD ile yaptığı anlaşma gereği İngiltere’de hapishanede kaldığı sürenin karşılığı gösterilerek ABD’de cezaevine girmemesi bekleniyor.

Wikileaks X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Julian Assange artık özgür” paylaşımında bulunurken, 1901 günün ardından 24 Haziran sabahı İngiltere’deki cezaevinden salındığına dair paylaşım yaptı.

Paylaşımda, ABD Adalet Bakanlığı ile uzun süreli müzakereler sonucunda henüz resmi olarak sonuçlandırılmayan bir anlaşma sağlandığını belirterek Assange’in Avustralya’ya döneceğini vurguladı.

Julian Assange serbest mi bırakıldı, ABD'de tutuklanacak mı?

JULİAN ASSANGE NE OLMUŞTU?

2006 yılında kurduğu Wikileaks’te bir ABD askeri helikopterinden çekilen 18 Iraklı sivilin Bağdat’ta öldürüldüğü anın videosunu yayınlamıştı.

Ardından ABD’ye ait binlerce gizli belgeyi kamuoyuna duyurmuştu. Bunun üzerine ABD’de casusluk yasasının ihlali gerekçesiyle 18 ayrı suçtan yargılanması isteniyordu.

Assange’ın işbirliği yaptığı ABD ordusundaki istihbarat görevlisi Chelsea Manning, 37 yıl hapis cezasına çarptırılmış daha sonra o dönem devlet başkanı olan Barack Obama tarafından cezası hafifletilmişti.

Assange, 2012-2019 yılları arasında sığınma başvurusunu kabul eden Ekvador Londro Büyükelçiliği’nde kaldı. Ardından hakkının bitmesi üzerine Londra polisi tarafından tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

JULİAN ASSANGE KİMDİR?

3 Temmuz 1971 yılında Avustralya’da doğan Julian Assange, bilgisayar programcısı ve Wikileaks adlı internet sitesinin editörüdür. 2010 yılında yayınlanan ABD’ye ait gizli belgeler sonrası yargılanmasına karşın 2012-2019 yıllarında Ekvador’un Londra Elçiliği’ne sığındı. Buradaki süresinin bitiminin ardından 2019 yılında İngiltere’de cezaevine girdi.

2006 yılında Wikileaks’ı kuran Assange, on milyondan fazla gizli belgenin Wikileaks’te yayınlandığı iddia ediliyor.

Julian Assange kimdir, Wikileaks belgeleri nedir?

WİKİLEAKS BELGELERİ NEDİR?

2010 yılının Kasım ayında ABD ordusuna ait helikopterden çekilen görüntüleri paylaştı. Görüntülerde Irak’ın başkenti Bağdat’ta 18 sivilin öldürülüş anı yayınlandı. Bu video dahil ABD ordusuna ait ABD eski istihbarat analisti Chelsea Manning’in sızdırdığı binlerce gizli belge Wikileaks’te yayınlandı.

Sızdırılan belgelerde ABD’nin Afganistan savaşı sırasında öldürdüğü yüzlerce sivile dair resmi raporlara girmeyen belgeler ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı bu bilgi sızıntısını “tarihin en büyük gizli bilgi ifşalarından” biri olarak tanımlarken Assenge kendisine açılan davada gizli bilgi elde etmek amacıyla askeri veritabanlara sızmak, komplo kurmak suçlarından yargılanarak 18 ayrı suçtan yargılanmasına karar verilmişti.

DünyaGündem

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı” haberine 1 yorum yapıldı.

  • Didem Meriç Didem Meriç

    Suçlu olduğunu düşünmüyordum

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir