Teknik özellikleriyle dikkat çeken Eurofighter Typhoon'un Türkiye'ye izni çıkmazken Almanya 20 tane daha tedarik etti - Haber Jet

Teknik özellikleriyle dikkat çeken Eurofighter Typhoon’un Türkiye’ye izni çıkmazken Almanya 20 tane daha tedarik etti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’de düzenlenen ve 5 – 9 Haziran arasında gerçekleşen ILA Berlin Hava Gösterisinin açılış konuşmasında Almanya’nın 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı sipariş edeceğini duyurdu. Türkiye’nin ise toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon talebi halen devam ediyor. Türkiye’nin talebine Almanya hayır diyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman Hava Kuvvetleri için Airbus’dan 20 adet daha Eurofighter Typhoon tedarik edeceklerini açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’de düzenlenen ve 5 – 9 Haziran arasında gerçekleşen ILA Berlin Hava Gösterisinin açılışına katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştirilen Olaf Scholz açıklamasında, Almanya’nın 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı sipariş edeceğini duyurdu.

Olaf Scholz konuşmasında, “Almanya ve Avrupa’da güçlü bir havacılık endüstrisi istiyoruz. Buna savunma sanayinde planlama güvenliği de dahildir. Bu nedenle, bu yasama döneminde 20 Eurofighter’ın daha satın alınması da dahil olmak üzere güvenilir siparişler sağlıyoruz.” dedi.

Scholz sipariş edilecek 20 Eurofighter Typhoon savaş uçağının şu anda yapım aşamasında olan 38 uçağa ek olarak alınacağını da sözlerine ekledi. Alman Hava Kuvvetleri envanterinde halihazırda 138 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının bulunduğu belirtiliyor.

Turkiye neden Eurofighter istiyor?

“CESARET VERİCİ”

Eurofighter Typhoon savaş uçakları, Almanya ve İspanya’dan Airbus, Birleşik Krallık’tan BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo şirketlerinin oluşturduğu uluslararası bir konsorsiyum tarafından, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’dan oluşan dört uluslu bir ortak program kapsamında üretiliyor.

Airbus CEO’su Michael Schoellhorn Almanya’nın 20 adet daha Eurofighter Typhoon savaş uçağı alması ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, haberin “sektör için oldukça cesaret verici” olduğunu ve geliştirilen Geleceğin Muharebe Hava Sistemi (FCAS) isimli altıncı nesil savaş uçağı uçmaya hazır olana kadar şirketin Eurofighter Typhoon savaş uçağı üretiminde sürekliliği sağlayacağını söyledi.

Schoellhorn, 20 Eurofighter Typhoon savaş uçağının ilave iki yıllık üretime eşit olacağını ve hattın 2032 yılına kadar açık kalacağını belirtti. Ayrıca diğer Avrupa ülkelerinden veya yurt dışından daha fazla siparişin gelebileceğini ifade etti.

Schoellhorn bir grup gazeteciye, “Artık başka cephelerde de çalışıyoruz. İspanya ve İtalya daha fazla Eurofighter düşünüyor, yurt dışından ilgilenen ülkeler var.” dedi.

Ayrıca Airbus’ın BAE Systems ile birlikte Eurofighter Typhoon savaş uçaklarını Suudi Arabistan’a satmak amacıyla bir ihracat kampanyası başlattığını da söyledi. Suudi Arabistan’ın daha fazla Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alması Alman hükümeti tarafından yasaklanmıştı, ancak Almanya ocak ayında bu engeli kaldırdı.

TÜRKİYE’YE İZİN ÇIKMIYOR!

Türkiye’nin toplamda 40 adet Eurofighter Typhoon talebi halen devam ediyor. İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya tarafından üretilen uçakların beşinci bir ülkeye satışı için bu dört ülkeden bir tanesi bile hayır derse, uçağın satışı gerçekleşmiyor. Türkiye’nin talebine Almanya hayır diyor.

Türkiye kaç tane Eurofighter Typhoon alacak?

“ALTERNATİFLERE BAKARIZ”

Konuyla ilgili daha önce bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bir diğer konu da Eurofighter Typhonn meselesi… Kaldı ki Eurofighter konusunda da aslında İngiltere’nin bakışı olumlu. Maalesef Almanya’da bir sıkıntı söz konusu. Fakat pürüzleri gidermek için İngiltere’nin olumlu yaklaşımı oldu. Almanlarla konuyu görüşeceklerini söylüyorlar. Bu noktada başka alternatiflerimiz de yok değil.”

Eurofighter Typhoon fiyatı ne kadar?

EUROFİGHTER TYPHOON ÖZELLİKLERİ

Avrupa Birliği yapımı olan Eurofighter Typhoon, çift motorlu, kanart delta kanatlı, çok rollü savaş uçağı olarak biliniyor. Tasarımı Fransız Dassault Rafale, İsveçli Saab Gripen ve Rus MiG 1.44 uçakları temel alınarak yapıldı. En belirgin özellikleri ise çevikliği ve üst düzey elektronik sistemleri olarak geçiyor.

İlgili Haberler

Uzunluk: 15,96 m (52.4 ft)

Mürettebat: 1 (2)

Kanat Açıklığı: 10,95 m (35.9 ft)

Kanat Açıklığı: 5,28 m (17.3 ft)

Kanat Alanı: 51,2 m²

Boş Ağırlık: 11,000 kg (24.000 lb)

Yüklü Ağırlığı: 16.000 kg

Max. Kalkış Ağırlığı: 23.500 kg (51.800 lb)

Motor: 2 x Euro jet EJ200 ard yakma turbo fan

Motor Gücü: 60 kN (13.500 lbf) her biri

Yakıt Kapasitesi: 5.000 kg (11.020 lb)

Maksimum hız:

Yüksek İrtifada: (2495 km / s veya 1550 mil)

Deniz Seviyesinde: Mach 1.25 (1530 km / s veya 950 mph)

Menzil: 2900 km (1,800 mil)

Servis Yarıçapı: 19812 m (65,000 ft )

Tırmanış: 315 m / s [345] (62.000 ft / dak)

İtiş/Ağırlık Oranı: 1.15

DünyaGündem

Teknik özellikleriyle dikkat çeken Eurofighter Typhoon’un Türkiye’ye izni çıkmazken Almanya 20 tane daha tedarik etti” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Kemalettin Kemalettin

    Türkiye 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağını alır

    Yanıtla
  • Sinan Koçak Sinan Koçak

    Türkiye’ye neden izin çıkmıyor?

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir