Türk ülkesinde, yabancı göçmen sorunu! Ülkeyi bir bir terk ediyorlar - Haber Jet

Türk ülkesinde, yabancı göçmen sorunu! Ülkeyi bir bir terk ediyorlar

Kırgızistan’da eğitim gören Pakistanlı gençlerin Kırgız bir kıza tecavüz etmesiyle meydana gelen olaylarda halkın tepkisi, her geçen gün artmaya devam ediyor. Ülkeden Pakistanlı ve Bangladeşli öğrencilerin çıkış videoları da yayınlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde X (Twitter) platformunda Pakistanlı öğrencilerin Kırgız genç kıza tecavüz ettiğine dair bir paylaşım ülkede büyük bir soruna yol açtı.

Bişkek’te tıp mezunu 24 yaşındaki Pakistanlı Korish Malik’in aktardığına göre, 800’den fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan bir hostel önünde  yaklaşık bin kişilik grup toplandı.

Diğer milletlerden olan öğrencilerin bulundukları yerlerden çıkmamaları üzerine uyarılar gelmeye devam ederken pek çok yabancı uyruklu kişinin şiddete maruz kaldığı öğrenildi.

Özellikle TikTok’ta büyüyen linç girişimi sonrası sadece Bişkek’ten 140 öğrencinin Pakistan’a dönmesine neden olan olay sonrası Kırgızistan’a uçak gönderilerek dönmek isteyen öğrencileri ülkelerine getirdiler.

Pakistanlı ve Bangladeşli öğrencilerin linç edilmesine sebep olan bu süreç hakkında Pakistan Dışişleri Bakanlığı, “çetelerin sebep olduğu sorunlar nedeniyle” diye nitelendirdi.

KIRGIZİSTAN PAKİSTAN ÖĞRENCİLERİ OLAYINDA NE OLMUŞTU?

Kırgızistan’da yüksekokul eğitimine devam eden Pakistanlı gençlerin Kırgız bir kıza toplu tecavüz ettiği iddiası yayılınca halk ayaklandı. Kırgız halkı, Pakistanlılara tepkilerini sert bir şekilde gösterdi.

Aynı zamanda Bangladeşlilere de tepkili olan halk Pakistan ve Bangladeşlileri linç etti. Yaşanan olaylar sebebiyle Pakistan ve Bangladeşli öğrenciler Kırgızistan’ı toplu halde terk etmeye başladı.

300’den fazla Pakistanlı öğrenci, ülkelerine geri döndü.

BAZI KAYNAKLAR TECAVÜZÜ YALANLIYOR

Al Jazeera’nın haberine göre, olayları tetikleyen durum 17 Mayıs günü meydana geldi.

Kırgızlar ile bir grup uluslararası öğrenci arasındaki kavgadan dolayı büyüyen olaylar sonrası mafyaların yabancı uyruklu öğrencileri rahatsız ettiği bildirildi.

KIRGIZİSTAN’DA KAÇ PAKİSTANLI VE HİNTLİ VAR?

Sadece Tıp bölümünde okuyan 11.000’den fazla Pakistanlı öğrenci ve 15.000 Hintli öğrenci Kırgızistan’da bulunuyor.

Sovyet döneminde gelişmiş tıp kolejleri olan Kırgızistan, oldukça yüksek standartların bir kombinasyonu, Batı’daki ve hatta kendi ülkelerindeki çoğu eğitim destinasyonundan daha düşük olan öğrenim ücretleriyle birlikte bir cazibe merkezi haline geliyor. Kırgızistan tıp kolejleri, çeşitli Arap ve Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler arasında da popülerdir.

DünyaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir