Güneş patlaması sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul ve Trabzon’da görüldü - Haber Jet

Güneş patlaması sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul ve Trabzon’da görüldü

Güneş’te yaklaşık 19 yıl sonra ilk kez meydana gelen en büyük Güneş patlaması olağanüstü şiddetteki bir jeomanyetik fırtınayla sonuçlandı. Manyetik fırtına sonucu ortaya çıkan Kuzey Işıkları bu kez Türkiye’deki iki ilimizde de görüldü. İşte İstanbul ve Trabzon’da eşsiz manzaralarla görsel şölen oluşturan Kuzey Işıkları görüntüleri…

Güneş’te meydana gelen güçlü patlamanın ardından yaşanan manyetik fırtına sonucu görülen Kuzey Işıklarına sadece Kutup ülkelerinde rastlanmıyor. Kuzey Işıkları bu kez dünyanın birçok yerinde gözlemlendi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi  tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, Jeomanyetik Fırtına’ ya neden oldu.  2005’ten bu yana ilk kez bu şiddette meydana gelen jeomanyetik fırtına  saat 18.54 civarında Dünya’ya ulaştı.

NOAA ve ABD Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi’nin açıklamalarında, “Şiddetli (G4) bir jeomanyetik fırtınanın muhtemelen günün ilerleyen saatlerinde meydana gelmesi ve hafta sonu devam etmesi kuvvetle muhtemeldir” duyurusu yapılmıştı.

Son güneş patlaması,  Kuzey Işıkları’nın sıra dışı görüntülerini Avrupa’nın birçok bölgesinde gözler önüne serdi. NASA ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından duyurulan bu olay, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların dünyanın manyetik alanıyla etkileşime geçmesi sonucu meydana gelen Kuzey Işıkları’nın Almanya ve Romanya gibi ülkelerde görünmesine neden oldu.

Güneş patlaması sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul ve Trabzon’da görüldü 1
Fotoğraf: Mehmet Ergün-Almanya

Yaklaşık 19 yıl sonra ilk kez meydana gelen son Güneş patlaması kaynaklı Kuzey Işıkları olağanüstü görüntüleri de Avrupa’nın birçok bölgesinde beraberinde getirdi.

Kuzey Işıkları, ABD’de Alaska’dan Florida’ya kadar birçok bölgede görüntülendi. Avrupa’da da İngiltere, İrlanda, Çekya, Slovakya, Danimarka ve Ukrayna’da görülürken, Rusya ve Türkiye’de bulunanlar da muhteşem ışık şölenine tanıklık etti.

Aurora Borealis yani Kuzey Işıkları Trabzon’un Ortahisar ilçesinde de gözlemlenerek harika manzaralar oluşturdu.

Güneş patlaması sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul ve Trabzon’da görüldü 2
Foroğraf: Hakan Burak Altunöz – Anadolu Ajansı (Trabzon Ortahisar)

Kuzey Işıkları bu kez Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede eşsiz manzaralar ortaya çıkardı.

Güneş Patlaması Sonrası Ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul Ve Trabzon’da Görüldü

Göz alıcı renklerle gökyüzünü süsleyen Kuzey Işıkları İstanbul ve Trabzon’da görüntülenirken Kuzey Işıklarının yer aldığı o kareler görenleri mest etti.

Bazı sosyal medya kullanıcıları Kuzey Işıklarının İstanbul’daki görüntülerine dair paylaşımlar yaptı.

Güneş Patlaması Sonrası Ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul Ve Trabzon’da Görüldü

Güneş patlaması sonrası ortaya çıkan Kuzey Işıkları Türkiye’de İstanbul ve Trabzon’da görüldü 3
Fotoğraf: Mehmet Ergün-Almanya

Almanya’nın Bad Kreuznach şehrinde astro fotoğrafçılık yapan Mehmet Ergün kuzey ışıklarını kareledi. Güney ve kuzey kutbu ve çevresinde görülen ışıklar izleyenleri kendine hayran bıraktı.

DünyaSon DakikaYaşam

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir