100 bin araç ortadan kayboldu! Yediemin otoparklarındaki “Organize İşler” deşifre oldu   - Haber Jet

100 bin araç ortadan kayboldu! Yediemin otoparklarındaki “Organize İşler” deşifre oldu  

Milyonluk araçların emanet edildiği Yediemin otoparklarında oto hırsızlık çetelerinin büyük vurgunlar yaptığı ortaya çıktı. Otoparklardaki araç sayısı devletin kayıtlarına göre eksik çıktı. 100 bin araç adeta buhar oldu. O hırsızlık çetelerinin nasıl vurgun yaptıkları deşifre oldu… İşte akılalmaz detaylar...

Geçtiğimiz günlerde Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde bulunan yediemin otoparkında yaklaşık 300 aracın kayıp olduğu ortaya çıkmıştı. Yalovada’ki otoparkta olması gereken araçlardan 3’ü Muğla, Eskişehir ve İstanbul kolluk denetimleri sırasında yakalanmıştı. Yaşanan oto hırsızlık vakaları ile ilgili detaylar birçok ildeki Yediemin otoparklarının aslında hırsızlar için en karlı ve sıfır riskli bir alan olduğunu gözler önünde serdi.

Türkiye’nin gündemine oturan bu olayın üstelik sadece Yalova’daki Yediemin otoparkında değil tüm Türkiye’de yaşandığı ortaya çıktı.

Yediemin vurguncularının yöntemleri ve hangi araçları seçtikleri açığa çıktı. Yediemin otoparklarında bulunan vergi ve kredi gibi borçlar nedeniyle icralık olan haciz gelen araçlar nasıl yok oluyor.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zengin’nin haberine göre hırsızlık çeteleri, otoparkta üç yıl gibi uzun süre bekleyen ya da üzerinde çok fazla haczi olan araçları, ruhsat sahibi adına çıkardıkları sahte vekâletlerle satıp otoparkı devrettikten sonra sırra kadem basıyorlar.

100 bin araç ortadan kayboldu! Yediemin otoparklarındaki “Organize İşler” deşifre oldu   2

Yedek parçacılar, oto galeriler ve piyasa uzmanları Yedieminde araçların nasıl kaybolabildiğine ilişkin hurdacılar değerlendirmede bulunurken ortaya ise çok büyük bir vurgun tablosu açığa çıktı.

Oto hırsızlığı yapan çeteler, Yediemin işletmeleriyle anlaşıyor ve ruhsat sahipleri üzerine sahte vekâlet alıp araçları satıyorlar.  3 yıldan fazla bekleyen ve üzerinde birden fazla haciz olan araçlar yakın markaja alınıyor.  Araçlar arasında sadece otomobiller yok. Aralarında minibüs, otobüs, kamyon ve motosikletler de yer alıyor.

100 bin araç ortadan kayboldu! Yediemin otoparklarındaki “Organize İşler” deşifre oldu   3

OTO HIRSIZLIK ÇETELERİNİN VURGUN YÖNTEMİ

Bazı araçların satıldığı, bazılarının ise parçalanarak nakde çevrildiği ifade edildi. Senede 1 kez gerçekleşen işlemlerin, 50-100 araçlık filolar şeklinde yapıldığı ve çetelerle ortak hareket eden Yediemincilerin ardından otoparkı devrederek ortadan kayboldukları öğrenildi.

Özellikle üç yıldan fazla süredir bekleyen ve üzerinde fazla haciz olan araçlar seçiliyor. Otopark işletmecisi ile anlaşılıyor ve ruhsat sahibi adına sahte belgelerle vekâletname çıkarılıyor. Ardından araçların üzerindeki borçlar ödenerek hacizleri kaldırılıyor.

Araçlar peyderpey otoparktan çıkarılıyor ve çetelerin üstlerine geçiriliyor. Devamında aynı araç, birden fazla kez el değiştiriyor. Satış yapılan kişiler de aynı çetenin üyelerinden oluşuyor. Ardından araç, son kurbana satılıyor. Bir diğer yöntemde ise Yedieminden sahte vekâletle çıkarılan otomobil, parçalara ayrılarak nakde çevriliyor.

Yediemin otoparkçısı yaptıkları kirli pazarlıktan ortalama yüzde 30 oranında bir pay alıyor.

Eğer otopark çete üyelerinden birine aitse paranın tamamı onların cebinde kalıyor ve vurgunu yaptıktan sonra Yediemindi işletmeyi başkasına devrediyor. O da bir başkasına devrediyor. Otopark, en son çeteden olmayan birine devrediliyor.

Hacizleri kaldırıp aracını almak isteyen araç sahibi olursa, mevcut otopark sahibinin bütün bu olaylarla ilgisi olmuyor. Bu durumda hem otoparkçı hem de gerçek araç sahibi mağdur oluyor.

100 BİN ARAÇ EKSİK

Türkiye’deki yediemin otoparklarda 2023 yılında yaklaşık 1,5 milyon aracın bulunduğu biliniyor.

Yedieminde bulunan milyonlarca aracın piyasaya sürüleceği duyurulmuştu.  Yedieminde bulunan araçlar ile devletin sistemindeki araç sayılarında 100 binin üzerinde bir fark olduğu belirlenmişti. Eksik araçlı otoparklar hakkında soruşturma başlatıldı. Konuya ilişkin birçok dava ise devam ediyor.

3. SayfaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir