Yaklaşık 10 bin lira olan HPV aşısı İBB'de ücretsiz! Başvuru şartları, kimler başvurabilir, aşı nerede yapılır? - Haber Jet

Yaklaşık 10 bin lira olan HPV aşısı İBB’de ücretsiz! Başvuru şartları, kimler başvurabilir, aşı nerede yapılır?

14 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul'da HPV aşısının ücretsiz olması sonrası aşı hakkında HPV aşısı kaç yaş aralığına ücretsiz yapılır, HPV virüsü nedir, aşı fiyatı ne kadar sorularına yanıt arandı. İBB tarafından 9-26 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlere uygulanacak olan aşı için başvurular açıldı.

Rahim ağzı, dış genital bölge, ağız dudak ve dil kökü kanserinin sebebi olan HPV virüsü tehlike saçıyor. HPV virüsüne dair detaylar haberimizin devamında yer almakta.

200’den fazla virüsü barındıran HPV virüsü, rahim ağzı kanseri, dış genital bölge, ağız dudak ve dil kökü kanserinin başlıca sebeplerindendir. Cinsel yolla bulaşan en çok genç ve yetişkinleri etkileyen HPV virüsünden korunmanın yolu ise aşıdan geçmekte.

HPV BELİRTİLERİ NELER?

HPV genelde semptom göstermez. HPV’nin yaygın bazı belirtileri ise şunlardır:

Genital siğiller: HPV’nin en yaygın belirtilerinden biridir. Et çıkıntılarından oluşan siğiller genellikle et beni sanılmakta ve önemsenmemekte. Ağrısız olan bu siğiller kaşıntı ile rahatsızlık verebiliyor.

Servikal hücre değişiklikleri: HPV virüsünün en riskli ve kansere yol açan türü servikal bölgede hücre değişikliğine sebep olur. Bu değişiklikler belirti göstermez testlerle belli olur.

Ağız, dil ve boğazda siğiller: HPV’nin bazı türleri hiç belirti vermezken bazı türleri de ağız, dil ve boğazda siğillere sebep olur.

Yaklaşık 10 Bin Lira Olan Hpv Aşısı İbb’de ücretsiz! Başvuru şartları, Kimler Başvurabilir, Aşı Nerede Yapılır?

HPV NASIL BULAŞIR?

Bulaşıcı bir virüs tipi olan HPV; cinsel temas, cilt teması, siğiller, ortak kullanım eşyaları ve doğum sırasında bulaşabilir. En yaygın bulaşma sebebi cinsel temastır.
HPV AŞISI NEDİR?

HPV aşısı kadın ve erkek bireyleri 200 virüs barındıran HPV virüsüne karşı korumak amaçlı yapılır. En büyük tehlikesi kanser olan bu virüse karşı korunmak için 3 doz aşı olunmalı.

HPV AŞISI KİMLERE UYGULANABİLİR?

9-26 yaş aralığındaki herkesin cinsiyet fark etmeksizin HPV aşısı olması gerekir. 9 yaşını geçmiş tüm kız çocukları üst yaş sınırı olmaksızın aşıyı olabilirken erkeklerde 27 yaşına kadar bu aşı uygulanıyor. HPV teşhisi konulan kişilere de bu aşı yapabilir.

HPV AŞI FİYATI NE KADAR?

2024 yılı itibariyle tek doz HPV aşısının ücreti 3 bin 220 TL olarak belirlendi. 3 doz vurulması gereken bu aşının 3 dozluk ücreti ise 9 bin 660 TL’dir.

İSTANBULLULARA HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLDU

İstanbul il sınırları içinde ikametgah eden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal yardım alan 9-26 yaş aralığındaki herkese HPV aşısı ücretsiz oldu.

Ekrem İmamoğlu X hesabından duyurdu:

Yaklaşık 10 Bin Lira Olan Hpv Aşısı İbb’de ücretsiz! İşte, Başvuru şartları

İBB HPV AŞISINA NASIL BAŞVURULUR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan başvuru formunu doldurduktan sonra SMS ile dönüş yapılacaktır.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Sitede yapılan açıklama şu şekilde, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen, HPV Aşı Uygulaması Projesi kapsamında; İstanbul il sınırları içinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan, 9-26 yaş arası bireyler/ ebeveynler tarafından doldurulacaktır.

Başvurunuz onaylandığı taktirde uygulama öncesi tarafınıza SMS ile bilgilendirme yapılacaktır.”

GündemSağlık

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir